2017 yılının ilk günlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayınlanan Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Uygulama Tebliği ile birlikte hem Ziraat Bankası hem de Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile çiftçilere kredi kullandırımı söz konusu olmaktadır. Çiftçi kredisi kapsamında iyi kurumdan da destek alınabilirken, kullanım alanına göre faizlerin sıfırlanması ya da çok düşük seviyelerde uygulanması söz konusu olabilmektedir.
Resmi Gazete’de yayınlanan ve hem Tarım Kredi Kooperatifi hem de Ziraat Bankası aracılığı ile verilecek olan bu kredilerde, başvuruların 1 Ocak 2017 tarihinden başlayarak en geç 31 Aralık 2017 tarihinde yapılması gerekmektedir. Kişilerin bu tarihler arasında yapacakları başvurularda, bitkisel üretim, tarımı desteklemek için hayvancılık ve muhtelif konulara yönelik krediler kullandırılacaktır. Ayrıca, çiftçi kredisi için yapılacak olan bu kredi başvurularında, hizmet türüne göre faizlerin Bakanlar Kurulu kararlarına göre düşürülmesi de söz konusu olabilmektedir.
Geliştirillen bu kredi paketi ile birlikte hem hayvansal üretim hem de tarımsal üretim alanlarında detayları ise şu alt başlıklar ile inceleyebiliriz.
Hayvansal Üretim Konusundaki Desteklemeler
Çiftçilerin Ziraat Bankası’na yapacakları başvuruların ilk kısmı, hayvansal üretimi kapsamaktadır. Yapılacak olan başvurularda, değerlendirmeye alınabilecek alanlar aşağıdaki gibidir.
- Su ürünleri yetiştiriciliği
- Sü ürünleri avcılığı
- Kanatlı hayvan sektörü
- Kanatlı hayvan sektörü damızlık yetiştiriciliği
- Hindi besiciliği
- Arıcılık
- Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği
- Küçükbaş hayvan besiciliği
- Damızlık düve yetiştiriciliği
- Damızlık süt sığırı yetiştiriciliği
- Yaygın hayvansal üretim
- Damızlık etçi kombine sığır yetiştiriciliği
Eğer kullanım sağlamak istediğiniz hayvansal üretim için yukarıdaki alanlar uygunsa, hem Ziraat Bankası hem de Tarım Kredi Kooperatifi tarafından hazırlanan kredi paketlerine başvurularınızı yapabilirsiniz.
Bitkisel Üretim Konusundaki Desteklemeler
Çiftçiler için geliştirilen bu kredi hizmetinde, bitkisel üretim yapacak olan kişilerde aranan sektör özellikleri şu şekildedir.
- Örtü altı (sera) kontrollü üretimi.
- Yaygın bitkisel üretimler
- Çok yıllık yem bitkilerinin üretimi
- Yurtiçi sertifikalı tohumlar, fideler ve fidanların üretimi ile kullanımı.
- Süs bitkisi üretimi
- Sera geliştirme ve modernizasyon çalışmaları
- Stratejik bitki üretimi
Çiftçilerin bitkisel üretimler konusunda faydalanacağı alanlar yukarıdaki gibidir. Burada en çok dikkat çeken ve 2017 yılında da başvuruların en fazla yoğunlaştığı alan, şüphesiz ki örtü altı tarım yani seracılıktır. Seracılık faaliyetlerinin teşvik edilmesi açısından sunulacak hibe politikalarının beraberinde Ziraat Bankası tarafından çok yüksek limitlerde kredi desteği sağlanmaktadır. Kişilerin yapacakları başvurularda, eğer seracılık ile ilgili bir yatırım yapılıyorsa Bakanlar Kurulu gereğince faizlerde %50 oranında indirim yapılacaktır. Bununla birlikte alınacak olan kredilerin desteklenme miktarı ise %75’tir.
10 milyon TL’ye kadar başvuruların değerlendirildiği bu alanda, diğer devlet desteklerinden de faydalanılmaya devam edecektir. Tarımsal üretimde yapılan makine ya da mazot destekleri, kişilerin kullanımından kaldırılmayacaktır.
Ziraat Bankası Bitkisel Üretim Kredisi 2017
Ziraat Bankası tarafından hazırlanan çiftçi kredisi paketleri içerisinde yer alan Bitkisel Üretim Kredileri, topraksız tarım, su kültürü ile tarım, tarla, örtü altı tarım ya da bahçelerde yapılacak bitkisel üretimlerde gerçek ve tüzel kişilere sunulmaktadır. Yapılacak olan kredi başvurusunda aranan faaliyet kolları ise şu şekildedir.
- Baklagiller
- Endüstriyel bitkiler
- Tahıllar
- Yem bitkileri
- Yumrulu bitkiler
- Aromatik bitkiler
- Sertifikalı tohum yetiştiriciliği
- Sertifikalı tohum işleme ve pazarlama
- Meyve yetiştiriciliği
- Serada meyve ve sebze üretimi
- Seralarda süs bitkisi ve fidan üretimi
- Mantar yetiştiriciliği
çiftçi kredisi
Bitkisel üretim kapsamında sunulan bu kredi paketi ile birlikte, tohum alımı, gübreleme, ilaçlama, hasat edilme, nakliye, demirbaş alımı, kira, pazarlama ve sigorta masrafları gibi alanlarda işletme kredilerini kullanabileceksiniz. Aynı kredi paketinde yer alan yatırım kredilerinde ise kullanım alanları biraz daha farklıdır.
Ziraat Bankası’nın çiftçilere yönelik sunduğu yatırım kredisi ile sera inşaatına başlayabilir, soğuk hava deposu yapabilir ya da satın alabilir, meyve bahçesi kurulumu yapabilirsiniz. Yatırım kredilerinin işletme kredilerinden ayrılan temel özelliği, işletmenin asıl olgusuna yönelik olmasıdır. İşletmenin faaliyete geçebilmesi için gereken tüm ihtiyaçlar, bu kredi paketi ile karşılanabilmektedir.
Eğer hem yatırım hem de işletme kredisi için alanınız uygunsa, Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlar ile birlikte çiftçi kredisi için belirlenen faizlerde %50’den başlayan indirimlerden de faydalanabileceksiniz. Hem kredi incelemesi hem de başvuruların tamamlanabilmesi için, Ziraat Bankası şubelerine gidilmesi gerekmektedir.