Türkiye’ deki bankalar, sadece burada yaşayan vatandaşlar için değil aynı zamanda yurt dışında yaşamını devam ettiren Türklere de kredi imkanları sunmakta ve onlara göre kredi paketleri hazırlamaktadırlar.
Yurt dışında yaşayanlar için hazırlanan kredi imkanları yalnızca konut kredisi kapsamında olmayıp ihtiyaç kredileri de bu kapsam içinde yer almaktadır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için geliştirilen bu kredi paketleri, tüm bankaların kredi portföylerinde çok sık şekilde bulunmamasına rağmen bu kimselerin bazı bankaların tüketici kredilerinden de faydalanabildikleri söylenebilir. Yerleşik yaşamına yurt dışında devam eden vatandaşlar, bankaların bu tüketici kredisi hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. Gurbetçi vatandaşların ihtiyaç kredisi almak isteyenleri, bu kredilerin onay alabilmesi için bankaya teminat olarak üzerlerine olan bir taşınmazın ipotek altına alınmasıyla sağlanabilmektedir. Eğer kişinin Türkiye’ de üzerine kayıtlı bir gayrimankulü varsa ipotekli ihtiyaç kredi başvurusundan büyük ihtimalle onay alacaktır.
Yurt Dışında Yaşayanlar Hangi Koşullarda Kredi Çekebilirler?
Yaşamlarını yurt dışında sürdüren vatandaşlarımızın Türkiye bankalarından kredi kullanmaları için gerekli olan prosedürler Türkiye’ de ikamet etmekte olan bizlere geçerli olanlardan pek farklı değildir. Yurt dışında yaşayanlardan kredi başvurusu için istenebilecek evraklar;
- Türkiye’ de bulunan bir menkul veya gayrimenkul, çekilen kredinin teminatı olarak banka lehine rehin olarak verilebilir ya da ipotek edilebilir.
- Türkiye’ de yaşayan bir Türk vatandaşının imzalanacak sözleşmeye kefil olarak imza atması istenebilir.
- Türkiye’ de kullanılmakta olan bir ikametgah adresinin bildirilmesi istenebilir.
Yurt Dışındaki Kredi Notunun Türkiye’ de Alınacak Krediye Etkileri
Yurt dışında yaşamlarını sürdüren Türk vatandaşları, o sistem içerisinde para kazanıp para harcadıkları için, ellerinde olsun olmasın, o sistem üzerinde belirli izler bırakırlar. Bu kişilerin bankalarla olan ilişkileri ve diğer finansal hareketleri, o ülkede geçerli olan kredi puanlarını etkileyecektir. Aynı Türkiye’ de olduğu gibi neredeyse bütün ülkelerde finansal sistem içerisinde yer alan herkes bir kredi derecelendirme puanına sahiptir.
Türkiye’ de bu puanlama için verileri toplayan ve analiz eden kurum Türkiye Kredi Kayıt Bürosu’ dur. Findeks sistemi dahilinde elde edilen puanlarla kişiler finansal hayatlarına göre değerlendirilir ve puanlandırılırlar. Bu sayede banka ve finansal kuruluşlar kendilerini güvence altına almış olurlar.
Aynı şekilde yurt dışında da bu sistem işlemektedir ve yurt dışında yaşadan vatandaşların Türkiye’ de pek bir finansal geçmişleri olmadığından, ikamet ettikleri ülkelerdeki kredi puanları talep edilir. Bu kimseler için Türk finansal sisteminde bir kayıtlarının olması, onların kolaylıkla kredi alabilecekleri anlamına gelmemelidir. Kredi başvurusu bulunan kişilerden ikamet ettikleri ülkede kullanılmakta olan kredi skorlarının dökümleri, banka tarafından talep edilen evraklar arasındadır.