Yurt dışında yaşamlarını devam ettiren ve orada çalışanlar, elde ettikleri gelirleriyle yatırım yapmak istedikleri zaman akıllarına ilk gelen seçeneklerden birisi de memleketlerinden konut satın almaktır. İstedikleri evi biriktirdikleri ile satın alabilirler fakat biriktirmiş oldukları paraların yeterli gelmediği zamanlarda konut kredisi kullanarak satın alma yoluna başvurmak isteyebilirler. Yatırım için gayrimenkul seçilmesinin nedenlerinden biri de alınan evin bir süre kiraya koyulması ve kiradan gelen gelirle de kredi masraflarını karşılama düşüncesidir.
TL Karşılığı Döviz; Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için konut kredileri istenirse TL cinsinden kullandırılabilir, istenirse de döviz cinsinden TL olarak kullandırılabilir. Konut kredileri 120 ay ile verilirken, mortgage ürünleri tercih edilirse 240 ile 300 ay gibi vadelerle kredi kullanılabilir. Garanti bankasının sunduğu “Gurbetçi Mortgage” konut kredisi, 500 bin TL’ ye kadar döviz karşılığı TL tutarındaki ev kredisini 240 ay vade ile hizmete sunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken husus “TL karşılığı döviz” ifadesidir.
Yurtdışında Yaşayanlara Konut Kredisi Veren Bankalar
Daha önce Garanti Bankasının “Gurbetçi Mortgage” ürününden bahsetmiştik. Garanti Bankası gibi diğer bankalar da yurt dışında yaşayan Türkler için kredi imkanı sunmaktadır. Yapı Kredi Bankası “Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Mortgage”, Kuveyt Türk Bankası “Gurbetten Sılaya Konut Finansmanı”, İş Bankası “Yabancılara Özel Ev Kredisi”, ING Bank “Gurbetçiler Mortgage Kampanyası”, Denizbank “İndirimli Faizlerle Mortgage Kredisi” bankaların yurt dışında yaşayan Türkler için verdikleri konut kredileri arasındadır.
Yurt dışında ikamet edip o ülkelerde gelir elde edenlere verilen kredilerin faiz oranlarıyla, Türkiye’ de yaşayıp Türkiye’ de para kazananlara verilen konut kredilerinin faiz oranları, masrafları ve kredi verimi için çıkartılan giderler gibi kalemler benzerlik içerisindedirler.
Türkiye Dışında Yaşayanlar İçin Konut Kredisi Süreci
Yurt dışında ikamet edenlerin Türkiye’de ki bankalardan kredi alabilmeleri biraz da bu bankaların talep ettikleri evrakların tamamlanması ve güvenilirliğine bağlıdır. Bu kişilerin kredi işlemlerinin hızlanmasının bir yolu daha vardır o da ikamet edilen ve gelir elde edilen yabancı ülkede, Türkiye’ de kredi alınmak istenen bankanın şubelerinin bulunmasıdır.
Bu kişiler için kredi başvurusu yapılıp bankadan onay alındıktan sonra kredi ödemeleri sabit taksitler şeklinde başlatılmış olacaktır. Ödenmekte olan bu taksitlere, BDDK’ nin belirlemiş olduğu binde 5 oranında üst limit olarak belirlenmiş kredi tahsis ücreti ve taşınmazın rehin ücreti de ekletilebilir. Bu yöntem sayesinde bu masrafların peşinen tek seferde ödenmesinden kaçınılmış olur.
Yurt Dışında Yaşayanların Konut Kredisi Alabilmeleri İçin Gereken Belgelerin Listesi
– Türkiye’den alınmış vergi kimlik numarası ( T.C. Kimlik Numarası)
– Ekspertiz raporu: Alınacak eve ilişkin bağımsız eksperlerden alınan, evin gerçek değerini gösteren belge (alınacak kredi, bu raporda belirtilen değerin maksimum olarak %75’ i değerinde olacaktır.)
– Başvuran kişiye ait nüfus cüzdanı ya da pasaport örneği (önlü arkalı fotokopi)
– Yaşanılan ülkede gelir sahibi olduğunu gösteren belge
– Banka hareketleri ve kredi kartı ekstreleri
– Başvuran tarafından alınmak istenen evin tapu fotokopisi
– Nadiren rastlanıyor olsa da, Adli Sicil Belgesi (temiz kağıdı)