Yeni Doğan Bebeklerin Nufüs Kaydında Büyük Kolaylık

Yeni Doğan Bebeklerin Nufüs Kaydında Büyük Kolaylık

Nüfus Hizmetleri kapsamında yeni yapılan değişikliğe göre yeni doğan bebekler doğdukları hastanede hemen kaydı yapılacak.  Bebeğin anne...

Nüfus Hizmetleri kapsamında yeni yapılan değişikliğe göre yeni doğan bebekler doğdukları hastanede hemen kaydı yapılacak.  Bebeğin anne ve babasına ait elektrik, su veya doğalgaz abonelikleri baz alınarak hastane nufüs kayıt biriminde otomatik olarak bebeğin kaydı yapılmış olacak.

Bebeklerini kucağına almanın mutluluğunu yaşayan anne babalar, bebeklerinin resmi olarak bir kimliğe sahip olması ve kamu önünde birey olarak görünerek bazı haklara sahip olabilmesi için sabırsızlanırlar. Bebeğe Yeni doğan bebeğe kimlik (nüfus cüzdanı) çıkarmak için anne babaların yapmaları gereken bazı işlemler ve nüfus müdürlüklerine vermeleri gereken evraklar vardır. Bebeğin nüfus cüzdanını kim, ne zamana kadar çıkarmalıdır? Aileler 1587 sayılı Nüfus Kanunun 74. Maddesine göre, yeni doğan bebeklerinin doğumundan sonraki 30 gün içerisinde Türkiye’de kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Peki, Yeni doğan bebeğe kimlik (nüfus cüzdanı) çıkartma nasıl olmalıdır? Yeni doğan bebek kimlik geç çıkarma cezası var mıdır? derdi son bularak bu işlemler hastanede halledilmiş olacak.

Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında yapılan değişikliklere göre artık yeni doğan bebeklerin vatandaşlık kayıtları hastanelerde yapılabilecek. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner tarafından yapılan açıklamalara göre Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında çeşitli değişiklikler yapıldı.

Açıklamalarında nüfus hareketleri kapsamında hiçbir hareket kaydedilmeyen 2 milyon 273 bin 5 kişinin bulunduğunu ifade eden Güner, bu hareketler üzerinde durulduğunu ve bu kişilerin yaşları dolayısıyla ölme ihtimalinin göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.

Bu tarz sorunların toplum arasında dengesizlik oluşturabileceğini belirten Güner “Yani eğer kişi ölmüş olsaydı yakınlarının, köy muhtarının ya da Hastane yönetiminin bildirmesi lazımdı. Sağ da olabilir, yurt dışına gitmiş ve orada ölmüş de olabilir. Bazı hukuki sorunlar olabilir. Kişi ölmüştür gerçekten ama onun sağ olarak görünmesinde bazı menfaati olan kişiler olabilir. Bunlar onun ölü olarak görünmesini istemiyor olabilir.” dedi.

Bu tip turumlarda olanların sistem üzerinden tespit edildiğini aktaran Güner, mülki idare amirliklerine bu kişilerin bilgilerinin iletildiğini ifade ederek, bu kişilere Emniyet Birimleri ve  Jandarma tarafından uygulama yapılacağını belirtti. Herhangi bir sağlık kuruluşunda dünyaya gelen bir bebeğin, ailesi tarafından Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeye gerek kalmadan hastanenin sistemi üzerinden vatandaşlık kaydının oluşturulabileceğini ifade etti. Nüfus Müdürlüğü’ndeki aynı hizmetin hastanede de artık verilebileceğini aktaran Güner, vatandaşların bu işlemleri kolaylıkla yapabilmesi için bu uygulamanın getirildiğini aktardı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?