Kredi kartları, alışveriş yapmak için günümüzde en çok tercih edilen bankacılık ürünüdür. Bankalar, bu kartlar sayesinde istediğiniz gibi alışveriş yapıp harcamalarınızın tutarlarını ertelemek, taksitlendirmek gibi avantajlarla ödemenizi mümkün hale getiriyor. Ve kredi kartını aynı zaman acil nakit ihtiyaçlarında para çekmek için de kullanabiliyorsunuz. Bu harcamaları yaparken bütçenizi aşmayacak ve ödemeleri aksatmayacak şekilde kullanmanız gerekir. Ancak bu ödemeleri iyi planlayamazsanız bankalarla ciddi sorunlar yaşamaya başlarsınız. Kişilerin kredi kartlarını kapattırmak istemelerinde kart borçlarını ödeyememeleri, başka banka kartlarını kullanmayı tercih etmeleri, birden fazla kartlarında aktif kullanmadıklarını iptal etmek istemeleri, yıllık kart aidatı ödemek istememeleri gibi pek çok neden etki eder.
Kredi Kartını İptal Ettirmenin Yolları
K
redi kartınızı iptal etmeye karar verdiğinizde bankanızın kredi kartı müşteri hizmetlerini arayarak telefondaki müşteri temsilcinize bu talebinizi iletmek yeterlidir. Ya da kartınızın ait olduğu bankanın size en yakın şubesine giderek kredi kartınızı iptal ettirmek için kredi kartınız ve kimliğinizle başvurabilirsiniz. Bankalar, müşterilerinin kredi kartlarını kapatmalarını istemez ve iptal başvurunuzda sizi kapatmamanız yönünde ikna etmeye çalışırlar. Ama kredi kartını iptal ettirmeniz sizin yasal hakkınızdır. Kredi kartınızı kullanmak istemediğinizi ve iptal etmek isteğinizi bankanıza bildirmenizden itibaren, bankalar 10.03.2007 tarih ve 26458 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik” kapsamında kart sahiplerinin iptal talebini 7 gün içerisinde yerine getirmekle yükümlüdürler. Şayet banka, kredi kartı iptal talebinizi işleme alıp gereğini yapmazsa bankaya yazı yazarak bunun gerekçesini istemelisiniz. Verecekleri yanıta göre, ikinci bir başvuru yapabilir veya tüketici hakem derneklerine konuyu taşıyabilirsiniz.
Bankalar Kredi Kartlarını Kapatmak İstemezler
Bankalar için önemli bir gelir kalemi oluşturan kredi kartlarını iptal etmeleri sevdikleri bir durum olmadığından sizi kapatma fikrinizden vazgeçirmek için ya ek hizmetler önerecek ya da şartlarınızı zorlamaya çalışarak kartınızı açık tutmaya zorlayacaklardır. Kredi kartınızı iptal başvurusunda bulunduğunuz andan itibaren kredi kartınız geçersiz olacaktır ve harcamalara kapalı hale gelecektir. Kredi kartınızı kapatmış olsa bile ödemesi devam eden taksitli işlemlerinize ait borç bakiyeniz kapatılana kadar banka ekstrelerinin tarafınıza gönderilmesi gerekir. Şayet banka yollamazsa bu uygulamayı BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) ‘ya şikâyet edebilirsiniz.
Taksitleri Devam Eden Kredi Kartı Kapanır mı?
Kredi kartlarınızı kapattırsanız bile kartınıza ait mevcut ve taksitli borç tutarlarını ödemek zorundasınız. Kimi bankalar kredi kartlarındaki taksitli ödemeleri, aynı taksit sürelerinde ödettirirken, kimi bankalar ise kartta kalan toplam borç tutarını tek seferde ödemenizi talep edebilmektedir. Her ne kadar ileri tarihli taksitlerin kart kapatılırken değil, zamanı geldiğinde ilgili ekstre döneminde ödenmesinin bir hak olduğunu, alışverişteki kredi kartı taksitlendirme avantajının ödemelerde de geçerli olduğunu belirtsek de buna istisna hareket eden bankalar bulunmaktadır. Normal şartlarda her taksiti gelen ekstre tarihinde ödemeniz yeterlidir. Şayet kapattırdığınız kredi kartınız gecikmede veya idari ya da yasal takipte ise kredi kartı taksitlerinizi ileri tarihli ödemeniz mümkün değildir. Ama kendi isteğinizle hem kartınızı kapattırmak hem de kartınızdaki taksitli ödemelerin toplam tutarını tek seferde ödeyecekseniz, bunu ilgili banka şubesine ya da müşteri hizmetlerine bildirmeniz yeterlidir.
Kredi kartınızı kapatmak istiyorsanız bu verdiğimiz bilgiler doğrultusunda bunun yasal hakkınız olduğunu bilerek gönül rahatlığıyla bankaya iptali için başvurabilirsiniz. Kartınıza ait kalan taksit tutarlarını bankanın prosedürüne göre ya taksit süresi boyunca aynı şekilde devam ederek ya da tek seferde ödemek zorunda kalabileceğinizi de unutmamalısınız.