Günümüzde bir ev sahibi olmak herkesin hayali. Gerek yatırım gerekse kiracılıktan kurtulmak için insanlar ev sahibi olmak istiyor. Ev sahibi olmak isteyen insanların büyük bir çoğunluğu ev sahibi olabilmek için konut kredilerine başvuruyor. Bankaların sunmuş oldukları bazı kampanyalar ile konut kredisi çekmek daha da cazip hale geliyor. Konut kredilerinin düşük faizli ve yüksek vadeli oluşu da kira öder gibi ev sahibi olmanın kapılarını açıyor.
Bir ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu konut kredisi kullanıyor. ancak konut kredisi kullansanız dahi, bankalar konut kredilerinde evin ekspertiz değerinin tamamına konut kredisi vermiyor. Oranlar bankadan bankaya değişse de genellikle almak istediğiniz evin ekspertiz değerinin yüzde 75-80’ine kredi kullanabiliyorsunuz. Bir örnekle izah etmek gerekirse; Almak istediğiniz eve eksperin biçtiği değerin 200 bin lira olduğunu var sayarsak, bankadan kullanabileceğiniz kredi tutarı 150-160 bin lira civarında. Bu da demek oluyor ki 40-50 bin lira civarında peşinatınız olması gerekiyor.
Ev sahibi olmak için cebinizde bir miktar peşinata sahip olmanız gerek. Bu durum her vatandaşın karşılayabileceği bir durum değil. Ancak elinde peşinatı olmayan ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız için de bir kaç yöntem bulunmakta. İşte peşinatsız konut kredisi kullanmanın yolları.
Konut kredilerinde öncelikle almak istediğiniz evi bankaya bildiriyorsunuz. Bankanın eksperi gelip evinizi inceliyor ve almak istediğiniz eve bir değer biçiyor. Krediyi kullandığınız taktirde banka evinize ipotek koyuyor ve kendisini garantiye alıyor. Kredi taksitlerinizin geri ödenmesinde yaşanabilecek olası bir problemde, banka krediyle aldığınız evi satıp size vermiş olduğu krediyi geri almış oluyor.
İşte sizlere peşinatsız konut kredisi konusunda sunacağımız ilk öneri ipotekten geçiyor. Bazı bankalar, kredi kullanırken almış olduğunuz evin yanında bir başka taşınmazı da ipotek etmeniz durumunda peşinatsız yüzde 100 konut kredisi sağlayabiliyor. Örneğin bir dükkanınız var ve ev almak istiyorsunuz ancak peşinatınız yok. Bankaya alacağınız evle birlikte dükkanınızı da ipotek olarak gösterirseniz, almak istediğiniz evin tamamına peşinatsız konut kredisi kullanmanız mümkün olacaktır. Yalnız bu noktada küçük bir ayrıntı var. İkinci ipotek ettirdiğiniz taşınmazın değerinin yüzde 80’i, almak istediğiniz evin değerinin yüzde 20’sini karşılamak zorunda. Yani almak istediğiniz ev 200 bin lira diyelim ve banka size yüzde 80 kredi veriyor. İkinci ipotek gösterdiğiniz taşınmazın değeri en az 50 bin lira olmak durumunda. Bunun mantığı ise almak istediğiniz evin yüzde 80’i 160 bin lira, ikinci ipotek gösterdiğiniz taşınmazın da yüzde 80’i 40 bin lira toplamda (160+40=200) almak istediğiniz evin değerinin tamamını karşılamalı. İkinci ipotek ettireceğiniz taşınmazın üzerinize kayıtlı olması şart değil. Üçüncü bir kişinin taşınmaz malını da ipotek ettirmeniz mümkün.
Peşinatsız konut kredisi almanın bir diğer yolu ise, almak istediğiniz evin ekspertiz değerini biraz yüksek göstermek. Bankaların genellikle konut kredilerinde almak istediğiniz evin ekspertiz değerinin yüzde 80 oranında kredi verdiğinden bahsetmiştik. Bu durumda 200 bin liralık bir ev almak istiyorsanız ve tamamına kredi kullanacaksanız, evinizi incelemeye gelen eksperin eve 250 bin lira değer biçmesi gerek. Bu konuda detaylı bilgi için Konut Kredilerinde Ekspertiz Değeri Nasıl Yüksek Gösterilir başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz
Son olarak ise yakın zamanda faaliyete geçen bazı firmalar, insanları gün mantığı ile ev araba vs. sahibi yapmayı amaçlıyor. Annelerimizin altın gününe benzer mantıkla çalışan bu firmalar, başvuran müşterilerden bir havuz oluşturuyor. Herkes bu havuza aylık kredi taksiti öder gibi para yatırıyor ve bu havuzdan sırayla ev sahibi oluyorlar. Diyelim ki bu gibi bir şirkete başvurdunuz. 75 kişilik bir havuzdasınız. Havuzdaki kişiler arasından kura çekiliyor. Bu kura sonucu ilk ev sahibi olacak kişi de siz olabilirsiniz, son ev sahibi olacak kişi de. Bu tamamen şans işi. Ancak ilk kişi de olsanız son kişi de her ay belirli bir miktar havuza para yatırıyorsunuz. Diyelim havuza her ay 2 bin lira para yatırdınız ve sizin gibi aynı havuzda olan diğer 74 kişi de parasını yatırdı. Havuzda bir ayda 150 bin lira toplanıyor ve kura ile belirlenen sıradaki kişiye o ay ev alınıyor. Bu sistemin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da var. Avantajı faiz ödemiyorsunuz ve sıra size gelene kadar havuzda toplanan paradan kira yardımı alıyorsunuz. Dezavantajı ise her ay herkesle aynı parayı vermenize rağmen 75 ay sonra ev sahibi olacak kişi siz olabilirsiniz.