Devlet tarafından sunulan desteklerde, protokollerin uzun sürmesinden dolayı işlemlerinde geciken KOBİ’ler, bu durum için birçok kuruma başvuruda bulunarak çözüm yolu aramaya başlamıştı. Nihayet yapılan başvurulara sonuç geldi ve KOSGEB ile ülkemizde faaliyet gösteren bankalar arasında bir protokol imzalandı. Şuan 9 banka ile yapılan protokol sonrasında, KOSGEB tarafından kredi kullanmaya hak kazanmış kişilerin ödemeleri, anlaşma sağlanan 9 banka aracılığı ile yapılacak. Ayrıca KOSGEB anlaşmalı bankalar, kişilerden herhangi bir faiz talebinde de bulunmayacak. Çünkü, yapılan protokol gereği girişimciler yalnızca ana paradan sorumlu tutulacak. Kredi paketlerinde geçerli olan faizler ise, doğrudan KOSGEB tarafından bankalara ödenecek.
İşletme sahiplerinin çok hızlı bir şekilde finansman desteği sağlayabilmeleri amacıyla geliştirilen bu hizmetler için başvuru yapılabilecek bankalar ise şu şekildedir.
- Ziraat Bankası
- Garanti Bankası
- Akbank
- Vakıfbank
- Türkiye İş Bankası
- Halkbank
- QNB Finansbank
- Denizbank
- Yapı Kredi Bankası
Akbank Faizsiz KOSGEB Kredisi
KOSGEB anlaşmalı bankalar arasında yer alan Akbank, KOBİ’ler için finansal destek sağlamak amacıyla 2017 yılında faizsiz olacak şekilde 50 bin TL’ye kadar kredi desteği sağlayacaktır. Akbank şubelerinden yapılacak olan başvurularda, her işletme için en fazla 50 bin TL’ye kadar kredi verilecek ve ilk 12 ay da herhangi bir ödeme talep edilmeyecek. İlk yıl ödemesiz alacağınız KOSGEB kredisi, ikinci yıldan itibaren ödemeye başlandığında ise, üçer ayda bir olacak şekilde ödemeler tahsil edilecektir. Ödeme işlemleri için seçeceğiniz maksimum vade süresi ise 36 aydır.
İşletmelere faizsiz kredi kredi başvuruları için Akbank internet üzerinden ön başvuruları kabul etmektedir. Onay alan işletme sahiplerinin ise, talep edilen belgeler ile birlikte en yakın Akbank şubelerine giderek, kredi kullanımı için gereken resmi işlemleri yapması gerekmektedir. Kredi başvurusu yapacak ve faizsiz kredilerden faydalanacak olan kişilerin, en temel şart olarak KOSGEB veritabanı kayıtlarının olması gerekmektedir. KOBİ beyannamesini dolduran kişilerin yapacakları başvurularda, bu beyannamelerin çıktıları banka şubeleri tarafından da istenecektir.
KOSGEB anlaşmalı bankalar
Denizbank Sıfır Faizli KOSGEB Kredisi
Denizbank, teminat problemi yaşadığı için bankalardan kredi kullanmakta zorlanan KOBİ’ler için, hem Kredi Garanti Fonu destekli hem de faizsiz KOBİ kredisi sunmaktadır. Denizbank tarafından geliştirilen faizsiz kredi paketinden faydalanacak kişileri ise şu şekilde özetleyebiliriz.
- Kişilerin en geç 2016 yılında KOSGEB sıfır faizli işletme kredisi için başvuru yapmış olmaları gerekmektedir. Başvuruları yapılıp kurumdan herhangi bir ödeme alamayan işletme sahipleri, doğrudan başvurularını tamamlayabilirler.
- Özellikle mikro işletmelerin KOSGEB başvurularında yaşadığı problemlerin giderilmesi amacıyla, onlara yönelik sıfırdan yeni bir kredi başvurusu imkanı da sunulmaktadır.
- Kişilerin KOSGEB veritabanı kayıtlarının olması zorunludur. 2015 yılı KOBİ beyannamesini onaylamış ve KOSGEB’den herhangi bir yasak almamış kişiler, Denizbank şubeleri aracılığı ile başvuruda bulunabilirler.
KOSGEB anlaşmalı bankalar arasında önemli bir hizmet sunan Denizbank, miktar olarak en fazla 50 bin TL sunmaktadır. Bu sınır dahilinde faizsiz KOBİ kredisi kullanabilecek kişiler, kredilerini teslim aldıktan sonra, ilk 12 ay için bankaya hiçbir şekilde ödeme yapmak zorunda değildirler. Bankaya yapılacak olan ödemelerde 36 ay vade imkanı ve ikinci yıldan itibaren ödeme şansı bulunmaktadır. Ayrıcai, ödemelerde kişilerin zorlanmaması için faizler KOSGEB tarafından karşılanırken, ana paranın taksit miktarları da KOBİ’ler tarafından aylık ya da üçer aylık olacak şekilde ödenecektir.
Faizsiz KOSGEB Kredisi İstenen Belgeler
KOBİ’ler için geliştirilen ve 9 banka aracılığı ile alınabilecek hizmetlerde, bankalar tarafından istenen belgelerin kesinlikle eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir. KOBİ beyannamesini onayladıklarına dair belge en temel evraklardan birisi olsa da, buna ek olarak aşağıdaki belgelerin de hazırlanması gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi.
- Oda kayıt belgeleri.
- İmza beyannamesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Ticaret Sicil Belgesi
- Vergi Levhası
- Özel izin ile belgeler.
Bu belgeleri hazırlayan işletme sahipleri, yukarıda belirtmiş olduğumuz 9 bankaya giderek kredileri için gereken başvuruları tamamlayabilirler. Her banka için talep edilen bu belgelerde, kişilerin durumlarına bağlı olarak bankanın ek belge isteme durumu da söz konusu olabilmektedir. Bundan dolayı başvuru işlemleri için banka ile görüşme yaptıktan sonra en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz. Kredi paketinde faiz alınmamasına karşılık, KGF fonu ve tahsis ücreti için çok düşük miktarda masraf kredinize yansıtılacaktır.