Ana Sayfa BANKALAR 11 Kasım 2017

Bankaların Konut Kredisi Eksper Ücretleri Ne Kadar?

Bankaların Konut Kredisi Eksper Ücretleri Ne Kadar?

Değişen hayat standartlarımızla birlikte herkesin ihtiyaç duyduğu şeyler çoğalmaya başlamış durumda. Kimi insanlar konut kimileri taşıt sahibi olabilmek için yeterli maddi olanağı olmayan kişiler kredi çekme yöntemine başvurmaktadır. Günümüzde taşıt, konut ve bireysel ihtiyaç şeklinde kredileri bankalar müşterilerine sunmaktadır. Bu kredilerin belirli bir faiz oranı ve vade süreleri vardır. Bankalar kredileri verirken çoğunlukla müşterilerden gelir belgesi, teminat olarak alınacak konut veya taşıtın ipoteklenmesini istemektedirler.

Konut kredisi çekerken bankaların verdiği kredi tutarı bankadan bankaya değişmekle beraber çoğunlukla alınacak olan konutun %50’si kadar olabilmektedir. Bu kredi tutarını çeken müşteriler yalnızca aldıkları para ve faizi değil bir takım farklı faktörler ile alakalı olan ücretleri de geri dönüş olarak bankaya ödemektedirler. Bunların içinde tahsis ücreti, sigorta primi ve ekspertiz ücreti de bulunmaktadır.

EKSPER NEDİR ?

Satın alacağınız arsa, konut veya taşıt için değer biçme işi yapan kişilere eksper denir. Eksperler eskiden bankaların çalışan elemanları iken artık bu sistem yerini özel şirketlere devretmiştir. Artık özel eskper şirketleri ile anlaşan bankalar kredi çekmek isteyen kişinin satın alacağı taşınır veya taşınmaz malları için değer biçme görevinde bulunurlar. Her bankanın çalıştığı eksper şirketi çoğunlukla farklı olmakla beraber ücretlendirmeleri de kendi içlerinde farklılık göstermektedir. Bankaların anlaşmalı olduğu bu ekspertiz şirketlerinin ücretlerini sanılanın aksine banka değil kredi çekmek isteyen kişi veya kuruluşlar öder.

Bir konut kredi başvurusu yaptıktan sonra eksper tarafından incelemeye alınan konutun değerinin yarısı kadar kredi sahibi olabilirsiniz. Eğer krediniz onaylanmazsa dahi ekspertiz ücreti yine müşteriden tahsil edilir.

EKSPERTİZ ÜCRETİ NE KADAR ?

Eksper ücretleri bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber, nasıl bir konut kredisi çekeceğinize bağlı olarak da aynı banka içinde farklılık gösterebilir.

Öneğin Türkiye İş Bankası ekspertiz ücreti olarak 850 TL  belirlemiştir. Ancak konut tamamlama kapsamındaki kredi çekim taleplerinizde ücret 1750 TL ‘yi bulmaktadır.

-ING Bank : 500 TL

-Halkbank : 750 TL

-Türk Ekonomi Bankası (TEB) : 440 TL olarak belirlenmesine rağmen değişkenlik göstermektedir.

-Denizbank : 650 – 750 TL arası olarak belirlenmiştir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?