Ana Sayfa EKONOMİ 5 Aralık 2017

65 Yaş Yaşlılık Aylığından Kimler Yararlanabilir?

65 Yaş Yaşlılık Aylığından Kimler Yararlanabilir?

65 Yaşını doldurmuş yaşlı vatandaşlarımız için devletin sağlamış olduğu yaşlılık aylığı konulu haberimizde bu imkandan yararlanmak isteyen vatandaşlarımıza tüm detaylarıyla aktarıyoruz.

Bir ülkenin kurucu devletinin en büyük sorumluluklarından birisi de engelli, yaşlı ve düşmüşlerin yanında olmak ve onları desteklemek, iyi bir yaşam standardı sağlamaktır. Bu anlamda ülkemizde de bir çok çalışma yürütülmekte ve çeşitli projelerin yanı sıra devlet destekleri sağlanmaktadır. Yazımızın içeriğinde devletin yaşlılarımız için sağladığı 65 yaş aylığı hakkında detaylara değineceğiz. Bir çok kişinin bilgisinin olmadığı bu konuyu aydınlatarak, ihtiyacı olanların faydalanmasını sağlayacağız.

65 yaş aylığı kimlere bağlanır

65 yaş ve üzeri olup hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan kişiler bu gelirden faydalanma hakkına sahiptir. Sosyal güvencenin bulunmaması nedeni ile sağlık ve benzeri durumlarda da ihtiyaç sahibi olan yaşlılarımız için sağlanan bu aylığı alabilmek için başvuru yapılması gerekmektedir. Çok sayıda kişi 65 yaş aylığını kimler alabilir sorusunun yanıtını merak ediyor. Çünkü uygulamanın adındaki 65 yaş sınırı tek şart değildir.

Yaşlılık maaşı sağlanacak olan kişinin önceki düzenlemede aile ve çocuk şartları da dikkate alınarak uygulama sağlanmaktaydı. Ancak yeni düzenleme sonrasında artık yaşlıya ve varsa eşine yönelik olarak değerlendirmeler yapılarak yaşlılık maaşı sağlanmakta ve maaş tahsis edilmektdir.

65 yaş aylığı alma şartları

İlk olarak kişinin 65 yaş ve üzeri olup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Kişinin hiçbir sosyal güvencesi (SGK, Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur) bulunmamalıdır. Kişinin yoksulluk sınırından fazla geliri olmamalıdır (423 TL).

İl veya ilçe idare kuruluna giderek muhtaçlığın söz konusu olduğuna dair onaylı belge alınmalıdır. Alınan belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Müdürlüğü’ne gidilerek elden teslim edilmelidir. SGK bu başvuruyu değerlendirerek maaşın tahsis edilip edilmeyeceğine karar verecektir. Eğer maaşın başvurusunu başka  bir kişi yapacaksa vasilik kararının olduğu mahkeme yazısı gerekmektedir.

65 yaş aylığı kaç para

Yıllık olarak 940 TL gibi bir ödeme yapılmaktadır. İlk ödeme Ziraat Bankası şubesinden alınacak ve kalan diğer ödemeler PTT şubelerinden alınacaktır.

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım kanunu

Kentlerdeki toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanma hakkı da 65 yaş üzeri yaşlılara sağlanmaktadır. Bu anlamda özel toplu taşıma araçlarının kullanımının da son 2 yılda önü açıldı ve artık devlet desteği ile yaşlılar tüm toplu taşıma araçlarında indirimli ve ücretsiz seyahat hakkına sahipler.

Kaynak: Kredionline.net

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?