Ana Sayfa EKONOMİ 4 Aralık 2017

Türk Otomotiv Sektörü Efsane Olma Yolunda İlerliyor

Türk Otomotiv Sektörü Efsane Olma Yolunda İlerliyor

Dün imzaları atılan yerli otomobilin sürüş testi platformu olarak planlanan ve inşası süren Yenişehir Otomotiv Test Merkezi için Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ‘efsane olacak’ değerlendirmesini yaptı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türk otomotiv sektörü ile ilgili verileri açıkladı.

Açıklanan verilere göre, Türk otomotiv sektörünün 2017 Kasım dönemindeki ihracatı 2016 yılına göre kıyaslandığı zaman yüzde 17 oranında artış meydana geldi ve bu artış ile birlikte 2,6 milyar dolara yükseldi.

Mart döneminde 2,7 milyar dolar değerinde ihracat rakamına ulaşan otomotiv sektörü, Kasım döneminde aylık bazda en yüksek ikinci rakamına yükseldi. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı paya bakıldığı zaman ise yüzde 19,4 olarak açıklandı.

Otomotiv Sektörü 12. Şampiyonluğunu Kutluyor!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan OİB Başkanı Orhan Sabuncu, kasın döneminde bütün mal gruplarındaki ihracatlarda artış meydana geldiğini, binek otomobil, yan sanayi ve eşya taşımaya özel motorlu araçlarda ise çift haneli yükselmelerin görüldüğünü söyledi. Sektörün Türkiye genelinde en büyük pazarlardan birine sahip olduğunu söyleyen Sabuncu, Almanya’ya yapılan ihracatın yüzde 3 oranında yükseldiğini, Türkiye otomotiv endüstrisinin 2008 yılında gerçekleştirmiş olduğu 24,7 milyar dolar değerindeki rekoru sonrasında ilk kez tekrardan rekor seviyeye çıktığını, kasım döneminde geçen seneye göre yüzde 21 oranında artış meydana geldiğini, bu artış ile birlikte 26 milyar dolar değerinde ihracat rakamına ulaşıldığını, arka arkaya 11 senenin ihracat şampiyonunun otomotiv sektörün olduğunu, 2017 yılında 12. şampiyonluğunu kutladığını söyledi.

Otomotiv endüstrisinin mal grupları incelendiği zaman binek otomobillerin ihracatında yüzde 13 oranında artış meydana geldi ve bu artış ile de rakamlar 1 milyar 77 milyon dolara yükseldi. Otomotiv yan sanayide de benzer şekilde artış meydana geldi ve söz konusu artış yüzde 21’e tekabül etti. Bu artış ile de rakamlar 905 milyon dolara çıktı. Eşya taşımaya özel motorlu taşıtlarda da yüzde 21 oranındaki artış ile 471 milyon dolara yükseldi.

Türkiye’nin kendi otomobil markasını yaratmak için çalışmaların devam ettiği yerli otomobil projesinin yanı sıra, markanın başka ülkelere gönderilmesine gerek kalmaması hedefiyle oluşturulan otomotiv test merkezi projesi de Bursa Yenişehir’de hayata geçirilecek. Bursa ilçelerinden Yenişehir’de inşası süren Otomotiv Test Merkezi projesi için dün Çardak köyünde Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla imzalar atıldı.

Test Merkezi’nin yapılacağı alanda projeyi değerlendiren Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, projenin yerli otomobil projesiyle bağlantılı olduğunu, Türkiye’nin otomobilde kendi markası olacağı gibi bundan böyle testlerin de ülke içinde yapılabileceğini ve merkezin ‘efsane’ olacağını kaydetti. Çavuşoğlu, merkezde yapılması planlanan 13 pistten ilkinin yapımına 2018 yılı yazında başlanacağını söyleyerek, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Bakanlar Kurulu oturumları esnasında ve onun dışındaki süreçlerde sık sık bir araya gelerek, Otomotiv Test Merkezi’nin gidişatı, geleceği ve planlamasıyla ilgili fikir teatilerinde bulunduk.” dedi.

‘Merkezde 13 pist, 7 laboratuvar olacak’ Çavuşoğlu, Yenişehir’in konumunun sanayiden tarıma kadar pek çok sektör için merkez olabilecek özelliklere sahip olduğunu aktararak, kentin pek çok açıdan memnun olacağını belirtti. Test merkezi projesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün önemli katkılarının bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, TSE, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TÜBİTAK’ın da projeye dahil edildiğini söyledi. Projenin ayrıntılarını paylaşan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: ”Burası 4 bin 350 dönümlük bir yer ve 13 pisti, 7 laboratuvarı olacak. Gerek Türkiye’de yerli üreticilerin ürettiği, gerek yurt dışında üretilen otomobillerin testlerinin yapılacağı bir yer olacak burası.

İnşallah 2018’in ikinci yarısında ilk pistin kazmasını vurmak suretiyle, Allah’ın izniyle, Yenişehir’de artık Otomotiv Test Merkezi’nin efsane olmaya namzet durumunu ortadan kaldıracağız.” Savunma araçları ve otomotiv yan ürünleri testlerinin de merkezde yapılmasının planlandığını belirten Çavuşoğlu, yerli üretimlerin başka ülkelerde test edilmesi için gönderilmesinin ekonomik açıdan giderinin Yenişehir’de yapılacak merkezle ortadan kaldırılacağını ifade etti. Çavuşoğlu ayrıca, Türkiye’nin kendi otomobil markasını oluşturacağını ve ülkenin yaratılan markayla anılacak seviyeye ulaşacağını kaydetti.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?