Ana Sayfa KOSGEB 10 Ağustos 2017

Kredi Notu Nedir?

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu bankaların uzun zamandan beri kullandığı bireyin mali davranışlarına göre oluşturulan rakamsal bir karnedir denilebilir. Bankaların haricinde finansal kurumlar, gerçek iş hayatı ve bireyler arasında bu kredi notu referans olarak kullanılabilir. Bankalara kişilere kredi vermeden önce kişinin kredi notunun verilecek krediye uygun olup olmadığını kontrol eder ve eğer kredi notu uygun değerlerde ise kredi kişiye verilir.

Kredi notu puanları kişinin risk durumunu ortaya koyar. Bu puanlar 0 ila 1900 arasındadır. Eğer puanınız 1900’lü rakamlara daha yakın ise almak istediğiniz krediyi çok daha kolay bir şekilde alabilirsiniz. Kredi notu risk tablosu aşağıdaki gibidir. Eğer puanınız 0-799 arası ise kredi alma ihtimaliniz düşüyor ve çok riskli grupta yer alıyorsunuz demektir. Ancak 1700-1900 arası bir puana sahipseniz kredi alma ihtimaliniz çok daha artacaktır.

Kredi Notu Puan Tablosu

Çok riskli
Orta riskli
Az riskli
İyi
Çok iyi
0-799
800 -1299
1300-1499
1500-1699
1700-1900

Kredi Notunu Etkileyen Faktörler

Aşağıdaki faktörler kredi notunun genelini oluşturmada karşınıza çıkacak olan maddelerdir. Bunlardan en önemlisi kredi kartı borçlarınızı zamanında ödeyip ödemediğinizdir. Diğer sebepler arasında ise kredi kart limitinizin tamamını kullanıp kullanmadığınıza bakıldığını söyleyebiliriz.

  • Etki Oranı: %30 – Bireyin kredi kartını ödeme alışkanları
  • Etki Oranı: %25 – Bireyin güncel borç ve ödeme durumu
  • Etki Oranı: %20 – Yeni kredilerin açılması
  • Etki Oranı: %15 – Kredi kullanım sıklığı
  • Etki Oranı: %10 – Diğer sebepler

Verilen maddeleri inceleyip kendi durumunuza bir göz attıktan sonra kredi notunun neden düşük yada yüksek olduğunu kavrayabilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl ve Kim Tarafından Belirlenir?

Kredi notu ülkemizde kurulan Findeks (KKB) kuruluşu tarafından belirlenmektedir. Bu kuruluş kredi notunu belirleyen tek kuruluştur çünkü gerekli tüm bilgiler yalnızca bu kuruluşta yer almaktadır. Kredi notunu tüm mali işleriniz belirlediği için bu notu oluşturmak için tüm bankalarda yaptığınız işlemlerdeki verilere ihtiyaç duyulmaktadır. 9 banka tarafından kurulan bu kuruluşa bankalar gerekli bilgileri verdiği için bilgi sistem ağı yalnızca bu kuruluş için çalışmaktadır.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi notunu öğrenmek için Findeks adresine girdikten sonra ücretsiz şekilde kayıt olun ve TCKN bilgileri dahil olmak üzere tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde girin. Kayıt işlemlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra “Riskim” yazıp arada boşluk bırakarak TCKN veya vergi kimlik numaranızın sonra 4 hanesini yazıp 4552‘ye mesaj göndererek gerekli bilgiye ücret karşılığında ulaşabilirsiniz.

Kredi Notu Kredi Vermek İçin Tek Etmen Değildir!

Banka ve kuruluşlar kredi notu değerlerini bireye kredi vermek için baş etmen olarak kullansa da çeşitli durumlara göre kredi vermek etmenlerini esnetebilir. Her banka ve kuruluşun kendine göre kredi verme kuralları bulunmaktadır. Bundan dolayı bir bankada kredi alma durumunuz geçersiz iken farklı bir bankada geçerli olabilir. Bazı durumlarda kredi notunu göz ardı etmelerine sebep olabilir. Bu durumlar ise krediyi kullanma amacınıza göre, kefil durumuna, ipotek edebileceğiniz malların durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Kredi Notu Nasıl Yüksek Tutulur?

Kredi notu belirlendikten sonra sürekli kalıcı bir not değildir. Mali durumlarınız ve işleriniz kredi notunun değişmesini sağlayabilir. Bundan dolayı kredi notunuz düşükken yükseltmekte yine sizin elinizdedir. Yukarıda zaten kredi notunu etkileyen faktörleri söylemiştik. Bu durumları tersine çevirirsek ve bir kaç durum değişikliğini de gidersek kredi notunuz yükselebilir. Aşağıdaki önerileri değerlendirerek kredi notunuzu yükseltmeye çalışabilirsiniz.

  • Kredi ödemelerinizi zamanında yapın ve bütçe açıklarınızı kapatmaya özen gösterin.
  • Farklı farklı çektiğiniz krediler eksi puan olarak hanenize yazılacağı için tüm kredileri tek kredide toplamaya çalışın.
  • Üzerinizde bulunan malları ipotek göstererek kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.
  • Kefil göstererek kredi notunuz yükselmese de kredi alma durumunuzu değiştirebilirsiniz.

Yukarıdaki etmenleri değerlendirerek kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Kredi alma durumunda problem yaşıyorsanız farklı kuruluşlara giderek kredi almaya da çalışabilirsiniz.

Aklınıza takılan soru veya sorunları bizlere bildirerek yardım isteyebilir ve destek alabilirsiniz.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?