Ana Sayfa BANKALAR 10 Ağustos 2017

İşsizlik Maaşı Kimler Alabilir? Şartları Neler

İşsizlik Maaşı Kimler Alabilir? Şartları Neler

Çalışma hayatının düzenlenmesi adına yapılan çalışmalar ile birlikte, 2017 yılı içerisinde işçi ve işveren arasında oluşabilecek sorunlar ve bunlar için çözüm önerileri, İş Hukuku kavramında tekrar düzenlenmiş oldu.

Özellikle işçilerin haksız yere işten çıkarılmasının önlenmesi ve işten çıkarıldıklarından dolayı da mağduriyetlerinin en aza indirilmesi için, işsizlik maaşı konusunda yeni düzenlemeler hayatımıza girdi. Bilindiği üzere, sigortalı olarak çalışan her işçinin hakları, İş Hukuku kapsamında ele alınmaktadır. Bu doğrultuda, işsizlik adı verilen bu maaş, haksız yere işten çıkarılan kişilere, işten ayrıldıkları süreden itibaren ödenmektedir.

2017 yılında işsizlik maaşı konusunda yapılan düzenleme ile birlikte, asgari ücretin artışına bağlı olarak maaşın miktarı geçmiş yıllara göre daha da yükselmiş durumdadır. Buna ek olarak, bekar ve evliler için ayrı ayrı düzenlenen asgari geçim indirimi konusu da, işsizlik maaşı alacak kişilere iyi gelmiş durumdadır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar? Ne Zaman Alınır?

2016 yılında verilen işsizlik maaşlarına baktığımız zaman, üst limit olarak karşımıza bin 318 Türk Lirası çıkmaktadır. Fakat, 2017 yılında asgari ücrete yapılan zamların ardından, işsizlik maaşları için uygun görülen üst limit, bin 421 Türk Lirası’na çıkarılmıştır. 2017 yılında ödenecek olan işsizlik maaşlarında en düşük rakam ise, 659 Türk Lirası’ndan 710 Türk Lirası’na çıkarılmıştır.

Asgari geçim indirimi rakamlarının da belli olmasının ardından, bekar çalışanlar için ödenecek olan asgari geçim indirimi 133 Türk Lirası olmuştur. Asgari geçim indirimi tutarı, evli ve eşi çalışmayan kişiler için 159 Türk Lirası, evli, eşi çalışmayan ve bir tane de çocuğu olan kişilere 179 Türk Lirası, evli, eşi çalışmayan ve iki adet çocuğu olanlara 199 Türk Lirası, evli, eşi çalışmayan ve çocuk sayısı üç olanlara 213 Türk Lirası ve evli, eşi çalışmamakta olan ve dört çocuğu olan kişilere de 22 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Haksız yere işten çıkarılan ve sigortalı olarak çalışmakta olan kişiler, işsizlik maaşı ödemesi için her ayın son gününü beklemelidirler. İşsizlik maaşlarını almak isteyen kişiler, kendilerine en yakın noktada bulunan PTT şubelerine giderek, kimlikleri ile birlikte başvurularını yapabilir ve yatırılmış olan maaşları varsa, onları da çekebilirler.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Yatırılıyor?

İşsizlik maaşı yatırılma süresi, kişilerin sigortalı olarak çalışmış oldukları sürelere bağlıdır. Bu doğrultuda, hizmet akdinin feshedilmesi yani işten çıkarılma tarihinden önceki üç yıl içerisinde, 900 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primleriniz de eksiksiz olarak ödenmiş ise, 240 günlük işsiz maaşı alabilirsiniz. Aynı rakamlar, 1080 gün sigortalı olarak çalışırken işsizlik sigortası da eksiksiz olarak ödenen kişiler için 300 gün boyunca yatırılacaktır.

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

Çalışmış olduğu kurumdan herhangi bir bildirim almadığı halde işten çıkarılan ve mağduriyetini giderip hakkı olan işsizlik maaşı için başvuru yapmak isteyen kişiler, kesinlikle zaman aşımı sürelerine dikkat etmelidirler. Bu maaş için, kişilerin hizmet akdinin fesh edildiği (işten çıkarıldıkları zaman) tarihten itibaren en geç 30 günlük süre içerisinde, İŞKUR merkezlerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Kişiler İŞKUR’a yapacakları başvurularda, kimlikleri ile birlikte şahsen ya da tamamen elektronik ortamdan başvurularını yapabilmektedir.

Eğer işsizlik maaşları konusunda resmi olarak belirtilen 30 gün içeisinde başvurunuzu yapmamışsanız, başvuru için geciktiğiniz süre, sahip olduğunuz toplam hak süresinden düşüşmektedir. İşsizlik sigortası başvuru ve kişinin iş arayan kaydı da, İŞKUR’a yapacağınız başvuru sonrasında belirlenecektir. Bundan dolayı, bundan sonraki süreçte sizlerin danışmanlık, işe yerleştirilme ve de mesleki eğitimler alarak yeni işe girmenizin önü açılmış olacaktır.

Son olarak, işsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlarımızın resmi olarak işlerinden ayrılmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca, çalıştıkları yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödemiş olmaları, üç yıl ieçrisinde de en az 600 günlük işsizlik sigortası primlerinin yatırılmış olması gerekmektedir. Bu şartlar tamamlanıyorsa,İŞKUR merkezlerinde yapılacak başvurularda sorun çıkmayacaktır.

İşsizlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı için başvuru yapan ya da bu maaştan faydalanmak için belirtilen şartları tamamlayıp tamamlamadığını merak eden kişiler, E Devlet üzerinden kısa bir sürede cevaplarını alabilirler. Bilindiği üzere E-Devlet uygulamasına geçmemizin ardından, ülkemizdeki tüm resmi dairelerdeki işlemlerimiz, bilgisayar ve internet sayesinde kısa bir sürede gerçekleştirilmektedir. Eğer E-Devlet üzerinden işsizlik maaşlarının akıbeti hakkında bilgi alınmak isteniyorsa, kişilerin daha önce PTT merkezlerinden bir E-Devlet şifresi almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca alınan bu şifre ya da sonrasında değiştirilen şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden yapacağınız sorgulama işlemleri için seçeceğiniz kurum, doğrudan İŞKUR olarak seçilmelidir. İŞKUR seçildikten sonra açılan sayfadan, işsizlik ödeneği sorgulaması ekranına yönelerek, anında sorgulama yapabilirsiniz. Sadece size ait bilgiler görüleceğinden dolayıi hiçbir şekilde ek bilgi sizden talep edilmeyecektir. Sorgulama sonrasında karşınıza çıkacak olan rakamlar, işsizlik maaşı için primlere göre belirlenen bir ifadedir. Bu ifadenin gün karşılığını da şu şekilde sıralayabiliriz.

  • 600 günlük yatırılan prim için 180 gün
  • 900 gün yatırılan prim için 240 gün
  • 1080 gün ve üzerinde yatırılmış prim için 300 gün

Bu kurallar ve rakamlar dahilinde alınacak olan işsizlik maaşı, her ayın son günü yatırılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yalnızca PTT üzerinden ödemelerini alabilen kişiler, 2017 yılı itibari ile işsizlik maaşlarını TC Ziraat Bankası şubelerinden de yapabilecektirler. Bu maaş hakkında bilinmesi gereken son durum ise, vatandaşlarımızın çalışma süreleridir. Çünkü, son 3 yıl içerisinde çalışmış oldukları gün sayılarına bağlı olarak, yapılacak olan ödemelerin miktarı ya da süresinde değişmeler olabilmektedir. Bundan dolayı, E-Devlet üzerinden çalışma günü ve yatırılan prim tutarlarınızı da takip etmeniz yerinde bir davranış olacaktır.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?