Geçtiğimiz yıl devlet tarafından sektörel teşviklerin uygulanması ile birlikte, özellikle KOBİ’lerin ciddi anlamda geliştikleri gözlenmiştir. Aynı teşvik politikaların hem sektör hem de miktar açısından artarak, 2017 yılında da halka sunulduğu görülmektedir. Bu kapsamda KOSGEB teşvikleri ile birlikte kendi mesleğine yönelik bir işletme kurmak isteyenler, girişimciliklerini finansal açıdan destekleterek hayata atılmak isteyen ve mevcut faaliyetlerini büyütmek isteyen kişiler, yeni yılda da bu hibe ve faizsiz kredi imkanlarından faydalanabilecekler.
KOSGEB’in 2017 yılında girişimcilere sunacağı desteklerin başında, işletme kuruluş desteği olarak da bilinen 50 bin TL’lik hibeler gelmektedir. Bu hibe ödemeleri, KOSGEB kurslarını tamamladıktan sonra kendi işletmesini kuran, başvuru işlemlerinde de projesi dahilinde kuruma müracat eden kişilere sunmaktadır. Birkaç farklı alanda yapılan harcamaları kapsayan bu desteklemelerde, 50 bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibeler sunulmaya devam edecek.
Sunulacak hibelerde miktar ise tamamen yapılan harcamaların faturasına bağlıdır. Hem gider faturaları hem de proforma faturaları hazırlanarak KOSGEB görevlilerine teslim edildikten sonra hesaplamalar yapılacak ve kişilere bildirilecektir.
KOBİ’lere Sıfır Faizli 50 Bin TL Kredi
Tamamı devlet bütçesinden yapılacak ve 2017 yılında sunulacak olan desteklerden bir diğeri de, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen proje ile hak sahiplerine sunulacaktır. Bu proje ile birlikte 50 bin TL’ye kadar verilecek olan faizsiz krediler, 15 ile 20 bin kişiye ulaştırılacaktır. KOSGEB tarafından verilen desteklerden ayrı olarak değerlendirebileceğimiz bu programda, KOBİ’lerin başvuruları kabul edilecektir.
Teknolojik açıdan gelişim ve makineleşme konularında sunulacak olan desteklerde, başvurular doğrudan bakanlık tarafından ön görülen kurumlara yapılacaktır. Desteklerin kişilere verilebilmesi için hem mevcut kurumda incelemeler yapılacak hem de proje sahipleri ile birlikte proje değerlendirmesi yapılacaktır. Uzman kişiler ile yapılacak görüşmeler sonucunda, proje geliştirme işlemi yapılacağından dolayı, işletmelerin teknolojiyi daha etkili kullanabilmelerinin de önü açılmış olacaktır.
Milli Tarım Projesi İle Çiftçilere 30 Bin TL Hibe
Tarım sektörüne yönelik en dikkat çeken projelerden birisi, geçtiğimiz yıl gündeme gelen Genç Çiftçi Projesi’dir. 2016 yılında başlayan ve içerisinde bulunduğumuz yıl tekrar hibeleri ödenen projede, köye dönmek isteyenlere yönelik yeni bir uygulama da geliştirilmiş durumdadır. Bu projeye verilen isim ise Milli Tarım Projesi’dir.
Geliştirilen Milli Tarım Projesi ile birlikte, nüfusu en fazla 20 bin olan bir yerleşkede faaliyete geçecek, kırsal alanda işletme kuracak ve buradan üretime katılacak olan girişimciler ve çiftçilere, toplam 30 bin TL’ye kadar hibe ödemesi yapılacaktır. Proje ile ilgili yaptığımız araştırmalarda, Genç Çiftçi Projesi’nde olduğu gibi herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Fakat, faaliyet alanı ile ilgili oluşturulacak olan iş planının kesinlikle başvurular sırasında kuruma sunulması gerekmektedir.
Kişilerin kırsal alanlara yönelik geliştirdikleri bu projelerde, hangi alanda tarımsal faaliyete geçeceklerinin ise açık bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, kendisine ait bir tarım alanında işletme kuracak ya da üretim yöntemlerini geliştirecek olan kişiler, bu alana ilişkin tapuyu da kuruma teslim etmek zorundadır. Kendisine ait bir arazisi olmayan ve kiralayacak olan kişilerin ise, noter tarafından onaylanan Kira Sözleşmesi’ni kuruma sunması gerekecektir.
Milli Tarım Projesi kapsamında sunulacak olan 30 bin TL değerindeki hibeler, il ve ilçe merkezlerinde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı noktalarından başvuru zamanları hakkında duyurular yapılacaktır. Başvuru işlemleri de aynı şekilde Tarım Müdürlüğü’ne yapılacaktır.
KOSGEB Kredisi Veren Bankalar 2017
KOSGEB teşvikleri farklı alanlar ve kurumlar aracılığı ile kişilere sunulurken, bir yandan da faizsiz kredilerin kişilere daha hızlı bir şekilde ulaştırılması için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu doğrultuda yaptığımız araştırmalarda, 2017 yılı için KOSGEB taahhürnamesini onaylayan ve veri tabanı kaydı olan kişilerin, KOSGEB tarafından onaylanan kredilerini bankalardan tahsil edebileceklerini görmekteyiz.
Kişilerin KOSGEB onaylı kredilerini çekebilecekleri bankalar ise şu şekildedir.
- Akbank
- Halkbankası
- Denizbank
- Garanti Bankası
- QNB Finansbank
- Ziraat Bankası
- Vakıfbank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Türkiye İş Bankası
Yukarıdaki bankalar tarafından KOSGEB onaylı krediler kişilere teslim edilmektedir. 1 yıl gecikmeli olarak ödemeye başlanacak kredilerde, faizlerin tamamı KOSGEB aracılığı ile ödenecektir. Kredi işlemlerinde ise KOSGEB tarafından onaylanan kredilerde 50 bin TL’ye kadar ödeme yapılacaktır. Başvuru işlemleri için ise, önce KOSGEB’e giderek, onay belgeleri ve kodunun alınması gerekecektir.