Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de en önemli yapı taşlarını ekonomi oluşturuyor. Ekonomi o kadar önemli ki, dünyada örneği olan ve hükümetlerin yıkılması ile sonuçlanan riskleri olan bir husus. İyi bir ekonomi demek; güven yatırım ve büyümek anlamına geliyor.
Özellikle de dış sermaye ekonominin iyi olduğunu gördüğü anda yatırımlarını da yapmakta çekinmiyor. Bu sayede de ülke büyüyor ve istikrar devam ediyor. Bu açıdan hükümetlerin en fazla dikkat ettikleri konuların başında da ekonomi geliyor.
ÜLKENİN EKONOMİSİNİN İYİ GİTTİĞİ NASIL ANLAŞILIYOR?
Ülkelerin ekonomilerini belirten çeşitli kurum ve kuruluşlar oluyor. Yerel ölçekli kurumlar zaten gerekli bilgileri zamanı gelince paylaşıyor. (İyi veya Kötü) İşte gerek bu verilere göre, gerekse de ülkedeki gidişata göre dünya nezdinde kabul görmüş bazı kuruluşlarda ülkeler için bazı tahminlerde bulunuyor. Kimisi de çeşitli puanlar veriyor. Bu kuruluşlardan birisi de JPMorgan. Geren yatırımcılar, gerekse de ülkenin ekonomisinden sorumlu kişiler bu kurumun verilerini dikkate alıyorlar.
JP MORGAN NEDİR?
Deminde söz ettiğim gibi, ülkelerin ekonomisi ile ilgili açıklamalar ve tahminlerde bulunan bir finans danışmanlık şirketidir. Dünyanın en büyük şirketi olduğununda altını çizelim. Amerika da olan köklü bir finansal kuruluştur. Ülkelere finansal konularda hizmet verir ve çözüm önerileri sunar. Yatırımcılar da JPMorgan’ın sunduğu verileri ciddi manada dikkate alırlar.
JPMORGAN TÜRKİYE’NİN BÜYÜME HIZINI ARTTIRDI
Değerli dostlarım, dün (09.08.2017) JPMorgan Ülkemizi ilgilendiren bir paylaşımda bulundu. Türkiye’nin 2017 yılı için büyüme tahmini artırdı. Buna göre JPMorgan daha önce Türkiye’nin büyüme tahminini 3,8 olarak açıklamıştı. Lakin yaptığı yeni açıklama ile bu oranı 4,6’ya yükseltti. Raporunda Merkez Bankasının parasal sıkıştırması olmasına rağmen ekonominin güçlendiğini belirtti.
TURİZM, VERGİ İNDİRİMLERİ, AVRUPA BİRLİĞİ VE KREDİ FONU
Arkadaşlar raporun iyi gelmesinde, etkiyi bazı kıstaslara bağlamışlar. Örneğin geçen sene Turizm çok fecaat durumdaydı. Bu sene ise turizmde birazda olsa toparlanma olduğunu görebiliyoruz. Bunun dışında vergi indirimleri ve vergi affı süreçlerinin ekonominin büyümesinde etkili olduğunun altı çizilmiş. Tabi Avrupa Birliği ile daha sakin yaklaşımlar ve bununla birlikte ihracatın artması da bir diğer etki. Tabi Kredi Garanti Fonu (KGF) nin verdiği krediler de piyasada bir rahatlamaya neden olmuş. İşte başlıca sebeplerden dolayı da JPMorgan büyüme tahminini 3,8’den 4,6’ya çıkarmış durumda.
ÖNLEM ALINMAZSA BÜYÜME HIZI DÜŞEBİLİR
Önümüzdeki süreçten de biraz söz eden JPMorgan ileriki zamanlar için yeni teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtmiş. Zira Kredi Garanti Fonu (KGF) artık neredeyse tüm kaynaklarını harcası ve sonuna geldi. Özlelikle esnaf ve KOBİ’ler KGF ile ciddi manada başvuru yapıp kredi almış durumdalar. Birde beyaz eşyalarda ÖTV indirimi yani vergi indirimi olayı vardı. Aynı şekilde mobilyalarda da. Yalnız bu eylül ayının sonunda bitecek.
Birde şirketlerin SGK prim ödemeleri de ertelenmişti. Şimdi bunlarında ödenmesi gerekecek. Bu nedenleri ön plana çıkarak JPMorgan yeni teşviklerin mutlaka gelmesi gerektiğini belirtmiş. Teşvik gelmezse de büyümenin ikinci yarıyı itibariyle yavaşlayacağını da belirtmiş.