Bazı kesimler tarafından Bitcoin için patlayacak bir balon benzetmesi yapılırken, bazı kesimler ise Bitcoin fiyatının artışa devam edeceği kanaatindeydi. Ve sonunda Bitcoin tarihine yeni bir rekor seviye daha eklendi, 28 Kasım Bitcoin fiyatı 10.000$ olarak kaydedildi.
Henüz 9.000$ bandını aşmasının üzerinden iki gün geçmesine rağmen hızlı yükselişini sürdüren Bitcoin fiyatı 10.000$ rekorunu kırdı ve coinmarketcap verilerine göre günün en yüksek seviyesi 10.113$ olarak kaydedildi. Türk Bitcoin borsalarında kaydedilen en yüksek kur ise 42.900 TL oldu.
24 saatte 6.1 milyar dolarlık işlem yapılan BTC’nin toplam piyasa değeri 168.7 milyar dolar, kripto paraların toplam piyasa değeri ise 312.3 milyar dolara ulaştı.
Coinmarketcap BTC grafik
10.000$ seviyesi Bitcoin için psikolojik bir seviye, tıpkı 5.000$ seviyesini aşması gibi ancak bu defa yükseliş senaryosu farklı oldu. Her yeni seviye aşımında birçok kripto para grafiğinde olduğu gibi Bitcoinde de önce bir geri çekiliş sonra yükseliş gerçekleşir. Bu günkü rekor seviyesi için ise herhangi bir geri çekilme yaşanmadı.
Bitcoin, ezberleri bozmaya devam etti ve birçok kişiyi yine yanılttı. Birçok kesim için yıl başında 1.000$ seviyesinden işlem gören BTC’nin henüz bir yıl dolmadan 10 katı ile değer görüyor olması oldukça şaşırtıcı geliyor. BTC’nin yalnızca 21 milyon adet üretilebilecek olması, henüz piyasada 16.7 milyon adet BTC bulunması, Dünyada sektöre doğru talebin hızla artması gibi nedenleri göz önüne aldığımızda ise, bu rakamların henüz bir başlangıç olduğunu görebiliyoruz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kredibanka.net sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.
Tesla ile adını sıkça duyduğumuz ve ülkemize de geçtiğimiz haftalarda bir ziyarette bulunarak T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile de özel bir görüşme yapan Elon Musk acaba Bitcoin’i de icat eden Nakomoto mu?
2015 yılında SpaceX’teki görevinden ayrılan Sahil Gupta isimli bir çalışan, elde ettiği bulgular ve mevcut söylentilerden hareketle Elon Musk’ın dijital para birimi Bitcoin’in kurucusu olduğunu iddia etti. Bitcoin’in kurucusu olduğu iddiasına Elon Musk’tan cevap geldi.
2009 yılında Satoshi Nakomoto adlı bir kişi ya da bu takma adı kullanan bir grup tarafından Blockchain teknolojisi kullanılarak üretilmeye başlanan ve tamamen açık kaynak kodlu olarak insanlığın hizmetine sunularak anonim bir şekilde büyümeye devam eden Bitcoin’in halen kim ya da kimler tarafından icat edildiği muamma.
Tesla ile adını sıkça duyduğumuz ve ülkemize de geçtiğimiz haftalarda bir ziyarette bulunarak T.C. Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de özel bir görüşme yapan Elon Musk acaba Bitcoin’i de icat eden Nakomoto mu?
SpaceX’deki çalışma hayatından 2015 yılında ayrılan Sahil Gupta adlı bir çalışan Bitcoin’in kurucusunun Elon Musk olduğunu iddia etmişti. Bu iddianın Bitcoin ve kripto para sektöründe oldukça ilgi görmesi üzerine, Elon Musk kişisel Twitter hesabından yanıt verdi:
“Bu doğru değil. Bir arkadaşım bana birkaç yıl önce biraz BTC gönderdi, ancak nerede olduğunu bilmiyorum.”
Twitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik
Böylece Bitcoin’in kurucusunun kim olduğu hakkındaki bir iddia daha yalanlanmış oldu. 2009 yılında Bitcoinin ilk tanıtım yazısını yayınlayan isim halen Satoshi Nakomoto olarak duruyor ancak Bitcoin’in kurucusu ve mucidinin kim olduğu halen bilinmemektedir.
Bu yıl Bitcoin madenciliği için harcanan elektrik enerjisi, 159 ülkenin yıllık ihtiyacından daha yüksek olduğu anlaşıldı
Bitcoin ile birlikte Kripto paralar 2017 başından itibaren gerek bilinirlik, gerek yaygınlık, gerekse değer artışı bakımından oldukça popüler hale geldi. Bitcoin fiyatı 9.700$ seviyesinin üzerine çıktı ve 10.000$ koşusunu yapıyor. Bununla birlikte Kripto para ve Bitcoin madenciliği de yaygınlaşmaya devam ediyor. Madencilikte derinlemesine bir inceleme yapıldığında ise Bitcoin madencilerinin harcadığı elektrik tüketiminin159 ülkeden daha fazla olduğu anlaşılıyor.
Haberturk’ün araştırmasına göre: Yılın başından bu yana Bitcoin madenciliği için kullanılan elektrik enerjisi, 159 ülkenin bir yıllık elektrik ihtiyacından daha fazlaydı.
Kripto paraların istatistiklerini tutan Digiconomist, Bitcoin madenciliği için harcanan enerji miktarının 29,05 Kilowatt saat (TWh) olduğunu açıkladı.
Bu enerji miktarı İrlanda, komşu ülkeler Azerbaycan, Gürcistan ve çoğu Afrika ülkesinin bir yıllık enerji tüketiminden daha yüksek.
İrlanda her yıl ortalama 25 TWh elektrik tüketiyor.
Tabloda turuncu renkle görülen ülkelerin yıllık elektrik ihtiyacı Bitcoin madenciliği için kullanılandan daha az.
ENERJİ İHTİYACI GİDEREK ARTIYOR
2009 yılında herhangi bir grup ya da kuruluş tarafından kontrol edilemeyecek şekilde tasarlanan Bitcoin, yapılan transferlerin kaydı için blok zinciri teknolojisini kullanıyor.
Yüksek enerji gerektiren gelişmiş bilgisayar sistemleri, büyük şirketler tarafından Bitcoin madenciliğinde kullanılıyor.
Bitcoin’in mucitleri sistemlerini sınırlı sayıda kripto para olacak şekilde tasarladılar. Dünya üzerinde yalnızca 21 milyon Bitcoin bulunabilir. Giderek artan madencilik faaliyetlerine karşı sistemin ömrünü uzatmak için madencilik giderek zorlaştırılıyor. Dijital para madencileri zorlaştırılan işlemi gerçekleştirebilmek ve karşılığında Bitcoin kazanmak için daha da güçlü bilgisayarlara yöneliyor. Daha güçlü bilgisayarlarla hem madencilik hem de Bitcoin transferleri için tüketilen enerji giderek artırıyor.
ING Bankası tarafından yayınlanan bir rapora göre, 1 Bitcoin transferi için kullanılan elektrik, bir evin ortalama 1 aylık enerji ihtiyacına eşit.
ÇEVRE SORUNLARIYLA BAĞDAŞTIRILIYOR
Bitcoin madenciliğinin büyük bir bölümü, enerji maliyetleri ABD ve Avrupa’dan daha düşük olan Çin’de gerçekleştiriliyor.
Çin madencilik için kullanılan işlem gücünün yüzde 80’inden fazlasını elinde bulunduruyor.
Kripto paralar için giderek artan elektrik kullanımının çevreye etkileri konusunda endişeler söz konusu.
Uzmanlar, Çin’deki elektrik enerjisinin büyük çoğunluğunun fosil yakıtlardan üretildiğine dikkat çekiyor.
Fosil yakıtların karbondioksit salınımı, küresel ısınma ve ozon tabakasının incelmesi gibi küresel çevre sorunlarına sebep gösteriliyor.