Sanal para birimi Bitcoin rekor tazelemeye devam ediyor. Hafta sonu 1480 dolar değer artışıyla haftanın ilk günü 9 bin dolar seviyesini geçen Bitcoin, 10 bin dolar sınırına yaklaştı. Kripto para birimlerine ilgi artarak devam ediyor. Bitcoin ve Etherium nasıl alınır?Peki dünya finans sisteminin dinamosu konumundaki merkez bankalarının Bitcoin hakkındaki görüşleri nasıl? Merkez Bankalarının başta Bitcoin ve Etherium olmak üzere sanal para birimlerine karşı temkinli tutumu dikkat çekiyor.
Diyanet İşleri Bitcoin hakkında açıklama yaptı. Hızla yükselen kripto para birimi Bitcoin sürekli yükseliş hareketiyle gündeme gelirken bu sefer dini bir konuyla gündeme geldi. Diyanet’e sorulan “Bitcoin caiz mi?” sorusunun cevabı “hayır” oldu…
Diyanet İşleri Başkanlığı son dönemin popüler para birimleri Bitcoin ve Ethereum’un ‘’Caiz olmadığını” açıkladı. Türkiye’de de giderek yaygınlaşan ve sanal para birimi olan Bitcoin’in 1 adedi bugün itibariyle 9 bin 800 dolardan (36 bin 360 TL) işlem görüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu ‘’Bir para biriminin para hükmünde olması için, ya değerini devlet otoritesinden almalı, ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır” dedi. Diyanet’in görüşünde şu ifadeler kullanıldı:
“Para devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise arkasında herhangi merkezi bir finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan ve her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir. Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Sanal paralar her ne kadar bazı kesimler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması, arkasında merkezi bir finansal kurumun bulunmayışı ve devlet teminatı altında olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez. Ayrıca değer kazanıp kaybetme hususunda speklülasyona açık olmaları spekülasyona açık olmaları, daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir”
Dünya, sanal para piyasasının son 8 yılda yaşadığı yükselişe odaklanmış durumda. Yeni nesil yatırım aracı olarak gösterilen bitcoin rekor tazelerken, dünya çapında merkez bankaları, dijital paraların potansiyel avantaj ve dezavantajları hakkında giderek daha fazla farkındalık kazanıyor.
Bitcoin bugün 9,720.95 dolara kadar çıkarak tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.
Bazı ülke ve kurumlar Bitcoin’e sert bir şekilde karşı çıksalar da kripto paranın fiyatı 10 bin dolar sınırına dayandı. Bu sene başından bu yana artışı ise 10 kata yaklaştı.
Bitcoin son iki haftada yüzde 40’tan fazla yükseldi.
Bitcoin 10 bin dolar seviyesine yükselirken, küresel merkez bankaları da alınacak önlemler hakkında görüşlerini açıklamaya devam ediyor.
Kripto paraların oluşumu ve büyümesi konusunda ne yapılacağı öncelikli konular arasında yerini alırken, resmi dijital para ihracının yapılıp yapılmayacağı gündemdeki yerini koruyor.
Değeri hızla artan bitcoin günümüzde TL bazında 39.276,65 TL, Amerikan doları bazında ise $9.984,15 seviyelerinden işlem görüyor. 2013 yılına kadar bitcoin piyasası neredeyse sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde etkin olabiliyordu.
Bitcoin eşler arası teknolojiyi kullanarak merkez otorite veya banka olmadan çalışır. İşlemlerin yönetimi ve bitcoinlerin dağıtımı toplu olarak ağ tarafından idare edilir. Bitcoin açık kaynaklıdır; tasarımı halka açıktır, kimse Bitcoin’e sahip değildir ve onu kontrol edemez, herkes katılabilir. Bitcoin kendine has birçok özelliği sayesinde diğer ödeme yollarıyla yapılamayacak çok farklı ödemelerin üstesinden gelebilir.
Son aylarda ticareti artan kripto paralara Rusya Merkez Bankasından uyarı geldi. Büyük bir riski barındırdığını belirten merkez bankası bir rapor yayımlayarak önlem alınması gerektiğini belirtti.
Günümüzde hızla yükselen dijital paralar için Rusya Merkez Bankası uyarılarda bulundu. Kripto para olarak da adlandırılan bu paraların artışlarının sürmesine Merkez Bankası büyük bir risk taşıdığını söyleyerek uyarılarda bulundu.
Kripto paralar günlük artışlarıyla şaşırtırken son birkaç yılda talep sayısı büyük artış gösteriyor. Türkiye’de de kripto para alan kişi sayısı her gün artarken, Rusya Merkez Bankası yaptığı açıklamada, kullanıcılar için büyük bir riski barındırdığını ifade etti. Yüksek riskleri olan bu paralara girerek yatırım yapan vatandaşlarını dikkatli olması yönünde Merkez bankası uyarıda bulundu. Konuyla ilgili Rusya Merkez Bankası bir rapor yayımlarken bu raporda, kripto paralarla yasa dışı işler ve terör örgütlerine maddi destek sağlanması gibi tehlikeler barındırdığını açıkladı. Kripto paraların kendi içerisinde tehlikeli bir risk barındırdığını belirten rapor, bu para piyasasında bulunan balonlardan kaynaklı sorunlarla karşı karşıya kalınacağını belirtiyor. Ulusal anlamda bu piyasada, yüksek yatırımlarla para çeviren kişilerin bu yatırımlarını daha aza indirmek ve kısıtlama hedefinde.
Dijital paraların bitcoin ile birlikte son bir yılda gösterdiği artışla yatırım yapan kişilerin birçoğu bu piyasanın içine dahil olmuş durumda. Rus devleti yayımladığı raporla uyarılarda bulunmasının yanında, Rusya Maliye Bakanı da geçtiğimiz günlerde, bu dijital paralara devlet kontrolünde ticaretinin yapılması gerektiğini belirtmişti. An itibariyle 10 bin dolar seviyesine yaklaşan bitcoin, en hızlı artış gösterdiği yılı yaşıyor.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin; kriptolu (şifreli) para kategorisinde, açık kaynaklı bir kod olarak yayınlanmış bir dijital para birimidir. Bitcoin, mevcut kullandığımız TL, Dolar, Euro gibi para birimleri gibi, günlük yaşantımızdaki alışverişlerimizde ve çevrimiçi ortamlarda harcayabileceğimiz bir para birimi özelliği göstermektedir. Bitcoin’i diğer para birimlerinden ayıran özellik ise, para otoritelerinin ve hükümetlerinin Bitcoin üzerinde bir hakimiyetlerinin olmayışıdır. Çünkü Bitcoin, hükümetlerin kontrolünde değil, Bitcoin ağının kontrolünde üretilmektedir.
Bitcoin, 2009 yılında, Satoshi Nakamoto rumuzlu bir şahıs tarafından “protokol” olarak yayınlandı. Bu protokole göre; Bitcoinler kişiler arasındaki veri paylaşım ağını (Peer-to-Peer) temel alan, merkezî bir otorite tarafından kontrol edilemeyen, işlem ücreti oldukça düşük, bağımsız bir para birimidir.
Şubat 2015’ten itibaren, 100.000’den fazla tüccar ve satıcı, bitcoini ödeme olarak kabul etti. Cambridge Üniversitesi tarafından 2017’de yapılan araştırmaya göre ise, 2,95 ila 5,8 milyon eşsiz kullanıcı kripto koin cüzdanı kullanıyor.
Bitcoin’i daha iyi anlayabilmek için, Bitcoin’in özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Bitcoin bağımsız bir para birimidir. Bitcoinlerin üretimi yukarıda bahsettiğimiz gibi para otoriteleri ve hükümetlerin kontrolünde gerçekleşmediğinden, bu otoritelerin Bitcoin üzerinde bir kontrolü olmuyor. Bu nedenle Bitcoin’i, bağımsız bir para birimi olarak nitelendirmek doğru olur.
Bitcoin kullanıcılarına işlemlerinde anonimlik sağlar. Bitcoin hesapları, şifreli olma özelliği taşıdığından ve bu hesaplardan çokça adet açılabildiğinden, yapılan işlemlerin anonim olması sağlanıyor. Bitcoin hesapları açılırken, kendinizle ilgili sadece bir mail adresi ve isim vermeniz yeterli oluyor.
Bitcoin ağındaki işlemler herkes tarafından incelenebilir. Block Chain adı verilen bir veri merkezinde, Bitcoin üzerinden yapılan tüm işlemler kayıt altında tutulmaktadır. Bitcoin hesapları arasında gerçekleşen tüm işlemler, önce bu ağ tarafından kayıt altına alınır daha sonra işlem tamamlanır. Kullanıcılar, hangi hesaptan ne kadar işlem yapıldığını görme lüksüne sahipler. Fakat hesaplar şifreli olduğundan, bu hesapların kime ait olduklarını asla bilemezler.
Bitcoin hesap kurulumu oldukça basittir. Bitcoin hesaplarınızı hiçbir ücret ödemeden, sorgusuz sualsiz açabildiğiniz gibi,işlemlerinizde de bir ücret ödemezsiniz. Bitcoinler kişiler arasındaki veri paylaşım ağı ile gönderildiğinden, herhangi bir aracı kuruma işlem ücreti ödemeniz gerekmiyor.
Bitcoin’de yaptığınız para transferleri çok hızlı gerçekleşir. Herhangi bir aracı kurum veya banka ile gerçekleştirdiğiniz para transferleri, bir çok engele takılıp gecikebilir. (Çalışma saatleri vs.) Fakat Bitcoin, kişiler arası veri paylaşımına dayandığından, günün her saatinde para transferleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Bitcoin’ de işlem iptali yoktur.Bitcoin ile para transferi yaptıktan sonra, bu işlem iptal edilemez. Parayı geri almanın tek yolu alıcının size tekrar bir para transferi yapmasıdır. Bu da bankalarda sorun yaratan “chargeback” olayına bir çözüm olarak gözüküyor.
Bitcoin Ne Kadar?
Değeri hızla artan bitcoin günümüzde TL bazında 40.177,77 TL, Amerikan doları bazında ise $10.125,70 seviyelerinden işlem görüyor.
2013 yılına kadar bitcoin piyasası neredeyse sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde etkin olabiliyordu. Bitcoinin market değerinin 1 milyar dolara yaklaşması sonrasında bitcoin bazı yorumcular tarafından “balon” olarak lanse edildi. Nisan 2013 başında, bitcoin başına düşen fiyat 266 dolardan 50 dolara düştü ve sonrasında 100 dolara yükseldi. İki hafta içinde Haziran 2013’ün sonundan başlayarak fiyat sürekli azalarak 70 dolara düştü. Daha sonrasında iyileşmeye başlayan bitcoin/usd 1 Ekim’de 140’a yükseldi. 2 Ekim’de İpek Yolu FBI tarafından ele geçirildi. Bu olay sonrası bitcoin değeri hızla 110 dolara geriledi. Daha sonrasında kendini toparlamayı başaran Bitcoin, 28 Kasım 2013 tarihinde 100 Amerikan dolarını geçmeyi başardı.
2017 yılında rekor seviyede artış gösteren bitcoin, 2017’nin ikinci çeyreğinde değerini ikiye katladı ve 1200$’dan 2500$’a kadar yükseldi. Bitcoin halen en değerli kripto koindir.
Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining)
Madencilik, Bitcoin’in geçmiş işlemlerin muhasebesine işlem kayıtları ekleme sürecidir. Geçmişteki işlemlerin defterine blok zinciri denir. Blok zinciri, geriye kalan ağa yapılan işlemleri teyit etmek için kullanılır. Bitcoin düğümleri, meşru bitcoin işlemlerini, başka yerlerde zaten harcanmış paraları yeniden harcama girişimleri ile ayırmak için blok zincirini kullanır.
Madencilik, kasıtlı olarak yoğun kaynaklı ve zor olması için tasarlanmıştır, böylece madenciler tarafından her gün bulunan blokların sayısı sabit kalır. Bireysel blokların, geçerli sayılabilecek bir çalışma belgesi içermesi gerekir.
Madenciliğin başlıca amacı, bitcoin düğümlerinin güvenli, zorlamaya karşı direnişli bir konsensusa erişmesini sağlamaktır. Madencilik aynı zamanda bitcoinleri sisteme dahil etmek için kullanılan mekanizmalardır: madencilere, işlem ücreti ve yeni yaratılan madeni paraların “yardım ödeneği” ödenmektedir. Her ikisi de yeni madeni paraları dağıtılmış bir şekilde yaygınlaştırmanın yanı sıra, insanları sistem için güvenlik sağlamaya teşvik etmek amacına hizmet ediyor.