Bankadan kredi çekmiş bir vatandaşın vefatı (ölümü) halinde kalan borçları kime kalır ? sorularının google aramalarında gün geçtikçe arttığını görmekteyiz. Türkiye’nin en aktif kredi banka portalı olarak kredi çekmiş borçlunun ölümü halinde bankaların hangi süreci başlattığını ve bu borcun ödenmemesi için hangi durumlarım mevcut olması gerektiği konusunda sevgili okuyucularımızı bilgilendireceğiz.
Ilk olarak belirtmek gerekir ki bu konudaki en mühim noktalardan biri, ölen kişinin krediyi kullanırken yaşam sigortası yaptırıp yaptırmamış olmasıdır. Bilhassa konut kredisi kullanırken sigorta yaptırmak bu biçim uzun vadelerde yüksek meblağlar ödenen kredilerde daha önemlidir. Kredi kullanırken fazladan harcama olarak gördüğümüz yaşam sigortası bu şekilde bir durumda mühim hale gelir ve vefat eden kişinin borcu sigorta tarafınca ödenir. Ancak, sigorta olmaması halinde bu borçlar kişinin mirasçılarına intikal eder.
Hayat Sigortası Olması Durumunda
Hayat sigortası, kredilerde zorunlu tutulmamakla beraber bankalar tarafınca çoğu zaman yaptırılması tavsiye edilir. Bu sigorta konut, gereksinim ya da taşıt kredisi fark etmeksizin her türlü kredi kullanımınızda yapılmaktadır.
Aslında yaşam sigortasını yaptırmış olmanız sizin için doğru bir tercih olacaktır. Şundan dolayı sigortanın temel amacı size ilişkin borçları ödemekle yükümlü olmaktır. Yani kredi borcu devam eden biri yaşamını kaybederse, bazı istisnai durumlar hariç tüm borçları sigorta şirketi tarafınca ödenir.
Bu istisnalar ise:
Borçlunun ölümünde intihar vb. şüpheli bir durum olması halinde sigorta ödeme yapmayabilir. Bu şekilde bir durumda sigorta şirketi otopsi yapılmasını talep edebilir.
Krediyi kullanan şahıs, yaşam sigortası yaptırdığı sırada mevcut bir hastalığı olması durumunda bu hastalığı poliçede belirtilmemişse fakat sigorta şirketi hastalığın bu esnada kişide mevcut bulunduğunu tespit ederse ödeme yapmaz.
Hayat Sigortası Olmaması Durumunda
Kredi borcu hemen hemen bitmeden vefat eden bir şahıs yaşam sigortası yaptırmamışsa yasal varisleri tüm borçlarını üstüne almak durumundadır. Şundan dolayı miras durumlarında meydana getirilen dağıtım, borçlanmada da geçerlidir. Varisler kredi borcunu ödemek istemiyorsa mirası reddederek redd-i miras yapma hakları vardır. Bu şekilde bir durumda ölen kişinin borçlarından sorumlu olma hali de ortadan kalkmış olur. Vefat eden kişinin yaşam sigortası yoksa ve çekilen krediye bir kefil gösterdiyse bu durumda da kefil takip altına alınır. Kefil yoksa mirasçılardan eğitim yolu seçilir.
Yani, iyi mi ki vefat eden birinin malları ve alacakları mirasçılarına devir oluyorsa, borçları da aynı şekilde devir olur. Bu nedenle kredi kullanırken yaşam sigortasını gereksiz bir harcama şeklinde görmeden yaptırmak mühim bir mevzudur. Bankalar kişinin düzgüsel yollarla gerçekleşen ölümü sonucu borçları için mirasçıları ve mirası üstünden bir sonuca varamazsa borç son olarak batık kredi olarak değerlendirilir. Ayrıca ölüm sebebinin sel, zelzele şeklinde organik afetlerden kaynaklanmasında ise bankalar politikaları doğrultusunda borcun tümüyle silinmesi yoluna gidebilir.
Kredi Kartı Borcu Ne Olur?
Kredilerde olduğu şeklinde kredi kartında da aynı şey söz mevzusudur. Yani vefat eden kişinin yaptırmış olduğu yaşam sigortası var ise kredi kartı borçları sigorta şirketi tarafınca ödenir. Bu şekilde bir durumda sigorta şirketinin ödeyeceği meblağ poliçede bildirilmiş olan güvence miktarı tutarı kadardır. Kredi kartı borcu ödemesi güvence miktarı üstünden yapıldıktan sonrasında var ise geriye kalan meblağ vefat eden kişinin yakınlarına devrolur.
Bu mevzuda ölen kişinin mirasçılarının yapması ihtiyaç duyulan, ölen yakınlarının ölüm kâğıdıyla beraber banka şubesine giderek borç durumunu sorgulatmaktır. Daha sonrasında ise sigortası olup olmadığını öğrenerek eğer sigorta yaptırılmışsa evraklarla bankaya başvurulmalı. Eğer mirasçılar bu borcu ödemek istemezlerse redd-i miras yaparak kredi kartı borcunu da ödemekten muaf olabilirler.