Ana Sayfa KOSGEB 14 Ağustos 2017

Esnaf Kefalet Kredisi Borçlarına Af

Esnaf Kefalet Kredisi Borçlarına Af

Esnaf Kefalet Kredisi borcu olup da bu krediyi ödemekte zorlanan esnaflarımız için 2017 esnaf kefalet kredisi affı geldi. Buna göre kredi borcu olan esnafların daha kolay şekilde ödemelerini yapabilmeleri için onlara yapılandırma fırsatı sunulacaktır. Düşük faizli bu kredi yapılandırması için istenen şartlar;

Esnaf Kefalet kredisini yapılandırmak isteyen esnafların 31 Temmuz 2017 tarihinden önce takibe takılmış olmaları gerekmektedir. Yapılandırma için son başvuru tarihi ise 29 eylül 2017’dir. Kefalet kredisi yapılandırma faiz oranları ise şu şekilde olacaktır:

Esnaf Kefalet Kredisi Yapılandırma Şartları;

  • Kredi borcunu tamamen kapatmak isteyenlerden faiz alınmayıp sadece ana para tahsil edilecektir.
  • Kredi borcunu 12 ay taksitlendirmek isteyenlerden ana para üzerinden %8 oranında kredi faizi uygulanacaktır.
  • Kredi borcunu 24 ay taksitlendirmek isteyenlerden yine %12 faiz tahsil edilip ilk taksit peşin alınacaktır.
  • 15 Temmuz şehit ve gazilerine ise 48 aya kadar yapılandırma hakkı tanınacaktır.
  • Daha önce esnaf kefalet kredisini yapılandıran kişiler bu yapılandırmadan tekrar yararlanamazlar.
  • Ama esnaf kefalet yapılandırma taahhatünü bozan kişiler yeniden söz konusu yapılandırmaya başvuru yapabilecektir.

Esnaf kefalet kredileri,  faiz oranları ve kredi masrafları bakımından diğer kredilerden çok daha uygun olanaklar tanımaktadır. Kredi faizlerinin oranları diğer banka kredilerine kıyasla çok daha düşük olmakta, hatta bazen hükümet teşvikleri ile “0” faize kadar inmektedir. Esnaf kefaletten bu şekilde çok uygun kredi kullanılmasına rağmen yine de bazı esnaflar borçlarını zamanında ödeyememektedir. Borç taksitlerini ödeyemeyen esnafların borçları giderek birikmekte ve ödenemez duruma gelebilmektedir. Bu durumdaki esnaf kefalet kredisi borçlarına af her zaman hükümetlerin gündeminde olmuştur.

Esnaf kefalet kredisi borçlarına yapılaması muhtemel afların kapsamının ne olacağı, ne gibi avantajları içereceği her dönemde yapılan düzenlemelere göre farklılık oluşturmaktadır. Birçok esnaf af kapsamında, var olan borçlarının tamamının silineceği algısına kapılmakta ve bu konu hakkındaki gelişmeleri bu yönde takip etmektedir. Fakat esnaf kefalet kredileri da dahil olmak üzere hiçbir kredide ana para borçlarının silinmesi söz konusu olması mümkün değildir. Muhtemel yapılacak af düzenlemesi ile borç faizleri yeniden düzenlenecek ve mümkünse faizler sıfıra indirilecektir.

Türkiye’de halihazırda on binlerce esnafın, esnaf kefalet odalarına milyonlarca TL borcu bulunmakta ve bunların birçoğu borçlarını zamanında ödeyememektedir. Ülke ekonomisinin mikro ölçeklerde ayakta tutan esnaf kesiminin bu denli borç batağında bulunmasını hiçbir hükümet yetkilisi arzu etmez. Çünkü ekonomik göstergelerin bir zincir gibi birbirini etkilemesi kaçınılmaz olmakta. Esnafları etkileyen olumsuz durumlar diğer taraflara da etki etmekte ve istenmeyen ekonomik sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Oluşabilecek bütün olumsuz durumlara karşı önlem almaya çalışan yetkililerin en etkili adımı esnafa borç affını gündeme getirmeleridir. Yapılacak borç affının içeriği, kapsamı, şartlarını de daha birçok bilgiyi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Esnaf Kefalet Kredisi Affının Kapsamı Nedir?

Esnaf kefalet kredisi borcu bulunup af kapsamına girmek isteyen esnafların sahip olması gereken bazı şartlar vardır. Bu şartları taşıyanlar bu aftan faydalanabilecektir. Aftan yararlanmak isteyenlerin sahip olması gereken şartları şunlardır:

  • Esnaf kefalete halen üyeliği aktif devam eden esnaflar
  • Kredi çektiği vakit işletmesi açık olup, halen işletmesi aktif olarak çalışan
  • Borç yükünün fazlalığından dolayı birçok taksitini ödeyemeyen ya da geciktiren esnaflar
  • Borçlarını ödeyemeyip, borçları takibe düşmüş ve haciz işlemi başlatılmış esnaflar
  • Yeniden yapılandırma isteyen esnafların, bu talebinin gerekçesini esnaf odasına belirtmeleri( Terörden zarar gören esnaf, ekonomik daralmanın etkisi ile iflasın eşiğine gelmiş esnaf, ya da değişik toplumsal, ekonomik sorunlar nedeni ile borcunu ödeyememiş esnaf)

Hükümet yetkilileri, esnaf kefalet odalarına yapmış olduğu bildirime göre yukarıda sayılan şartları taşıyan esnaflara yapılandırma yapılması istenmektedir. Esnaf kefalet odaları kendilerine yapılacak yapılandırma ya da diğer bir deyişle kredi ana borç faizinin silinmesi talebine olumlu karşılık vereceği belirtilmektedir. Bu konuda hiçbir esnaf mağdur edilmeyecektir.

Esnaf Kefalet Kredisi Affında Ana Para Borcu Silinir Mi?

Birçok haber kanalında verilene haber içeriğine bakıldığında, esnafları boş ümitlere sevk edecek ya da onları yanlış yönlendirecek haberlere rastlamaktayız. Yapılan haberlerin bir bölümüne göre, borç affı esnafın anaparasının silinmesi şeklinde verilmektedir. Aslında bu yanlış bir bilgidir. Hükümetin ya da esnaf kefaletin bu şekilde bir çalışması kesinlikle yoktur. yapılacak af düzenlemesi sadece borç faizlerinin silinmesi ya da borcun yeni bir faiz oranı üzerinden tekrar yapılandırması üzerindir.

Esnaf yapılandırmak istediği borcu için bulunduğu il ya da ilçedeki esnaf kefalet odasına başvurmalı ve talebini oluşturmalıdır. Yapılacak değerlendirmeye göre borçlu esnafın kredi faizi yendin hesaplanacak ve ana para ile birlikte toplam borç tekrar yapılandıracaktır. Yoksa ana para borcunun tamamen silinmesi söz konusu değildir.

Borçlu Esnaf, Aftan Yararlanmak İçin Ne Yapmalı?

Esnaf kefalete borcu olan esnafın yapılandırma avantajlarından yararlanması için öncelikle borcunu neden ödeyemediğini belgelemek durumundadır. Bazı bölgelerde, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimizde yaşayan vatandaşların yaşamış olduğu terör mağduriyetlerinden dolayı borçları sık sık ötelenmekte ya da yeniden yapılandırılmaktadır. Bu şekilde mağduriyeti olan esnafların bunu belgelemeleri gerekmektedir.  Ya da Batı illerinde olup herhangi bir sosyal hadiseye maruz kalınmasa bile yine de değişik ekonomik sorunlar nedeni ile borcunu ödeyemeyen binlerce esnaf bulunmaktadır. Borcu bulunup takibe düşen hatta haciz işlemi başlatılan esnaflar da bu borç affından yararlanmak için esnaf kefaletlere başvurularını yapmalıdırlar.

Esnaf kefalet kredisi borç affı ile ilgili sorularınızı lütfen yorum kısmına yazınız. İstediğiniz cevabı en kısa sürede vermeye çalışacağız.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?