Ana Sayfa BANKALAR 11 Ağustos 2017

Banka Hangi Durumlarda Hesaba Bloke Koyar

Banka Hangi Durumlarda Hesaba Bloke Koyar

Bankalar müşterilerinin mevcut taleplerine olumlu yanıt verdikleri gibi onların daha iyi hizmet alabilmeleri adına çeşitli bankacılık ürünlerinde kampanyalarda düzenlemektedir. Bankalar tarafından sunulan birçok hizmet kişinin finansal tüm ihtiyaçlarına karşılık vermeye yöneliktir. Lakin bu hizmetler bankanın tamamen kendini garantiye alması doğrultusunda gerçekleştirilir. Nasıl mı? Bir banka bünyesinde sunmuş olduğu birçok hizmeti kullandırırken müşterilerinden herhangi bir olumsuz durum karşısında yapacağı işlemlere karşılık olarak imza almaktadır. Özellikle kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı vb. ürünlerinin borcunun ödenmemesi halinde idari ve yasal takip başlatması gibi.

Maaş Hesabına Bloke Konulması

Bankalar uygulamış olduğu idari ve yasal takip işlemleri neticesinde kullandırmış olduğu ürünün yasal koşulları çerçevesinde belirlemiş olduğu yasal takip süresinin aşmaları durumunda ülkemizdeki hukuk mahkemeleri ve icra takibi yoluyla müşterilerinin maaş hesaplarına bloke koyabilmektedirler. Bu işlemler tamamen yasal ve hukuki çerçevede gerçekleştirildiğinden banka müşterilerinin itiraz etme hakları bulunmamaktadır. Bankalar müşterisi olan kişilerin maaş hesaplarına bloke koyma işlemini en son işlem olarak değerlendirmektedirler. Bununda başlıca sebebi herhangi bir şekilde müşterisini kaybetmek istememesi ve onun zor duruma düşmemesi açısındandır. Her ne kadar bankanın tüm yasal süreler çerçevesinde müşterilerini maaşlarını ödemeleri yönünde uyarılarda bulunsa da borcun ödenmemesi noktasında direten müşterileri için yasal takip neticesinde maaş hesabına bloke konulmasıyla sonuçlanan durumlar ortaya çıkmaktadır. Hatta hesabına bloke konulan kişilerin idari para cezalarından ve bankaya olan borçlarını ödememesi durumunda hapis cezasıyla karşı karşıya kalma durumları söz konusu olmaktadır.

Banka hesabına bloke konulmasının nedenleri.

Hangi Durumlarda Banka Müşterisinin Hesabına Bloke Konulur

Bankalar sadece kendilerine olan borcun ödenmemesi durumunda müşterilerinin hesaplarına bloke konulmaz. Bununla birlikte birçok sebebe bağlı olarak maaş hesaplarına bloke konulmaktadır. Bunlar;

  • Borcu ödenmeyen banka kredisi nedeniyle bloke
  • Borcu ödenmeyen kredi kartı nedeniyle bloke
  • Devlete olan vergi borcu nedeniyle bloke
  • Banka hesaplarında bulunan şüpheli para hareketleri nedeniyle bloke
  • Vergi kaçakçılığı yapmak suretiyle bloke
  • İşlenen adli suçtan dolayı bloke
  • Yurt dışına yasal olmayan yollarla çıkıldığında bloke
  • Hiçbir sebebe bağlı olmadan tamamen bankanın yapmış olduğu hatadan dolayı yanlışlıkla bloke

Yukarıda sayılan sebeplerden dolayı hesabına bloke konulan kişi herhangi bir suretle bu hesabına ait para çekme, para yatırma ve diğer işlemleri gerçekleştiremez.

Hesaba Konulan Bloke nasıl Kaldırılır?

Banka müşterisi kendi hesabına hangi sebepten dolayı bloke konulduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Bazen yanlışlıkla banka hesaplarına bloke konulabilmektedir. Bu sebeple blokenin ne için konulduğu tam olarak öğrenildikten sonra yasal ve hukuki işlemler gerçekleştirilmelidir. Çünkü bloke işlemi bazen bankanın doğrudan kendisi aracılığıyla yapabildiği gibi bazen de savcılık veya mahkemelerden gelen kararlarla yapabilmektedir. Blokenin sebebi anlaşıldıktan sonra kişinin kendi başına çözebileceği gibiyse sıkıntı yoktur. Ama hukuki ve yasal takipler gerekiyorsa hemen bir hukuk avukatına başvurması en doğru yol olacaktır.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?