Genç, yaşlı, kadın, erkek, zengin, fakir ayırt etmeden projesi olan herkese 150 bin TL’ye kadar yardımda bulunan KOSGEB bilindiği üzere adaylara uygulamalı girişimcilik eğitimini şart koşmaktadır. KOSGEB’den maddi olarak destek almak isteyenlerin mutlaka uygulamalı girişimcilik eğitimlerini tamamlaması gerekmektedir.
Peki KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi nedir, hangi eğitimler verilir? Bu makalemizde Kredi Haberlerim ekibi olarak KOSGEB tarafından düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden bahsedeceğiz. Eğer sizlerinde aklında uygulamalı girişimcilik eğitim nedir, uygulamalı girişimcilik eğitiminde hangi bilgiler verilir, hangi dersler işlenir, toplam kaç saat sürer, hangi günler ders yapılır, katılım için hangi bilgiler istenir gibi sorular varsa bu makalemiz aracılığı ile tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
KOSGEB Destek Unsurları ve Miktarı
KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi nedir, hangi eğitimler verilir haberine başlamadan önce destek unsurları ve miktarı hakkında verelim. KOSGEB 50.000 TL hibe ve 100.000 TL’ye kadar %0 faizli geri ödemeli kredi vermektedir. İşletme kurmak için 2 bin TL, Kurulum dönemi giderleri için 18 bin TL ve işletme giderleri için 30 bin liralık destek imkanı sağlanmaktadır. Bu yatırımların ardından ise girişimciye 100 bin lira sıfır faizli geri ödemeli kredi imkanı da sunulmaktadır.
Birinci ve ikinci bölge için kadın, şehit yakını, gazi, gazi yakını ve engelli için %60, üçüncü bölge projeleri için kadın, gazi, gazi yakını, şehit ve engelliler için ise %80 destek oranı uygulanmaktadır. Bu adaylara daha fazla bütçe yardımı ve imkan sağlanabilir.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini Tanıyalım
Şimdi gelelim asıl konumuza; uygulamalı girişimcilik eğitimi nedir, hangi bilgiler verilir. Uygulamalı girişimcilik eğitiminde hangi konular işlenir. Buna göre uygulamalı girişimcilik eğitimi genel olarak 40 saat sürmekte ve 09.00 – 17.00 arasında dersler işlenmektedir. Tabi konular, süre zarfı ve saatlerde adayların durumlarına göre değişiklik yapılabilir.
Uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin başlaması ile birlikte öncelikle katılımcılara girişimcilik kavramı ve girişimcilik hakkında detaylı bilgiler aktarılır. Daha sonra adayların iş planlarını nasıl yapacağı, pazar araştırması, pazarlama ve ürün yönetimi, finansal konularda plan yapmak, sunumlarda dikkat edilmesi gerek noktalar, iş planları pek çok önemli noktalarda bilgiler aktarılır. Burada ki asıl amaç girişimciyi girişimci yapabilmek ve ona öğrenmesi gereken kavramları öğretmektir.
Genel olarak üniversiteler aracılığı ile verilen uygulamalı girişimcilik eğitimleri iş planı kavrama ve ögeleri ile atölye çalışması olarak iki yöntem üzerinde işlenmektedir. Derslerin ve eğitimlerin tamamlanması ile birlikte adaylar pek çok konuda bilgi sahibi olur ve iş planlarını daha iyi yaparak finansal konuda öğrendikleri bilgileri hayatların da daha iyi uygularlar.
KOSGEB’den 150.000 TL’ye kadar maddi destek almak isteyenlerin uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılması gerekmektedir. Bu kurslar her zaman olmamakta ve il il tarihleri farklılık göstermektedir. KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik kurslarına müracaat etmek isteyenlerin evlerine en yakın KOSGEB müdürlüğüne giderek konu hakkında bilgi alması ve müracaatlarını tamamlaması gerekmektedir.