Ana Sayfa KOSGEB 12 Ağustos 2017

KOSGEB Kredi Desteği İle Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

KOSGEB Kredi Desteği İle Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk çiftliği işi hızlı bir kazanç kapısı sizlere açabileceği gibi aşırı özen gerektiren işlerden bir tanesidir. Diğer hayvan yetiştiricilikleri gibi daha uzun vadeli olmasa da çalışırken titiz ve ihmale yer vermeyen bir anlayış içerisinde olmanız gerekmektedir. Tavuk çiftliğini kredi desteği ile çok az bir para harcayarak neredeyse sermayenin tamamını banka ve kuruluşlardan elde ederek kurabilirsiniz.

Bu işe başlamadan önce de güzel bir plan ile bu işe başlayıp tüm adımları doğru şekilde atmalısınız. Tavuk çiftliği kurmak için maliyeti, yeri, planlamayı doğru bir şekilde hesaplayıp işe koyulmanız gerekir. Bu yazımızda sizlere öncelikle bu işe giriştiğinizde neler gerektiğinden bahsedeceğiz. İşin genel profilini çizdikten sonra alabileceğiniz kredi destekleri ile de sermayeyi nasıl oluşturabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Tavuk Çiftliği

1.Bir iş planı oluşturun. Bu işin başlangıcı ve başarılı olması için en gerekli adımlardan bir tanesidir. Oturun ve karşınıza çıkabilecek tüm problemleri, maliyetleri, gerekli araçları hesaplayın. Bu planlamayı yaparken kaba taslak bir plan şeklinde değil de en detaylı şekilde düşünün.

2.Tavuk çiftliği ekipmanlarını ve gereklilikleri düşünün. Tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız bir yeriniz, sermayeniz ve ekipmanlarınız kesinlikle olması gerekiyor. Bu üç temel şey olmadığı sürece bu işe başlamanız mümkün değil. Yeriniz var ancak sermaye konusunda sıkıntı çekiyorsanız konunun ilerleyen kısımlarındaki kredi avantajlarına bir göz atabilirsiniz.

3.Hangi yöntem ile tavuk yetiştiriciliği yapacağınıza karar verin. Tavuk yetiştirmede iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi konvansiyonel tavuk yetiştiriciliğidir ve tavuklar sınırlı ortamlarda kontrol altında beslenir ve büyütülür. Diğer bir yöntem ise serbest alanda yetiştirilir. Tavuklar serbest bir şekilde çiftlikte dolaşır ve beslenir. Bu iki yöntemden hangisi sizin için uygun ise ona karar vermeniz gerekir.

4.Yumurta için mi yoksa tavuk eti için mi yetiştiricilik yapacağınıza karar verin. Tavuk yetiştiriciliğinde iki farklı tür vardır bunların biri yumurta için tavuk yetiştiriciliği, diğeri ise beyaz et için tavuk yetiştiriciliğidir. Buna başlangıçta karar vermeniz gerekir çünkü tavuk cinsi, ekipmanlar ve diğer bazı gerekli şeyler buna göre şekillenecektir. Tabi dilerseniz bu iki tür yetiştiriciliğin ikisini de aynı anda da yapabilirsiniz. Bunu tercih edip etmemek tamamı ile size bağlı olan bir durum.

5.Pazar arayışı yapın ve kendinizin ürünlerinizi pazarlayabileceği bir alan bulun. Eğer bulunduğunuz bölgede zaten bir çok tavuk yetiştiricisi pazara girmişse ve size açık yer yok ise farklı bölgelerde ürünlerinizi pazarlayabileceğiniz alanlar bulun. Ürünlerinizi kusursuz bir şekilde yetiştirseniz dahi eğer pazarlayacak bir alan bulamazsanız işiniz yine sekteye uğrar.

  • Eğer kendinizi hızlı bir şekilde tanıtmak ve duyurmak istiyorsanız reklam vermeyi kesinlikle düşünmelisiniz. Potansiyel bölgelerde vereceğiniz reklamlar yeni kurulan işletmenizin hemen yayılmasını ve bilinirliğinin artmasını sağlayacaktır. Reklamları dilerseniz dijital ortamda dilerseniz çevre reklam alanlarında da verebilirsiniz. Bu reklam türlerinin ikisini de aynı anda ve verimli bir şekilde kullanmak size büyük fayda sağlayacaktır.

6.İşletmeniz genel gelir ve gider durumlarını hesaplayın ve sürekli kontrol edin. Her şeyin kontrol altında olması için istatiksel verilerinizi sürekli tutun. İşletmenizin kâr oranı nedir ve her şey yolunda mı diye öğrenmenin tek yolu budur.

Tavuk Çiftliği Ekipmanları Nereden Sağlanır?

Tavuk çiftliği için gerekli ekipmanları toplu olarak sağlayan belirli şirketler bulunmaktadır. Bu şirketlerden sizlere en uygun gelen ekipmanları seçerek seçimlerinizi yapabilirsiniz. İnternet ortamından yapacağınız ufak bir araştırma sayesinde tavuk çiftliği için gerekli tüm ekipmanlara ulaşabilirsiniz. Eğer imkan dahilinde ise ekipmanları yurt dışı firmalarından da getirtebilirsiniz.

Tavuk Çiftliği İçin Kredi ve Sermaye

Eğer bu işe girmek istiyorsanız ancak yeterli sermaye ve birikime sahip değilseniz bankaların sizlere sunduğu kredi ve sermaye imkanlarından faydalanabilirsiniz. Aşağıda hangi bankaların hangi şartlarda kredi verdiğine bir göz atabilirsiniz.

Şekerbank’tan Et ve Yumurta Tavukçuluğuna Kredi

Eğer et tavukçuluğu yapmaya karar verdiyseniz ve bu alanda ilerleyecek iseniz Şekerbank sizlere düşük faizli kredi imkanı sunuyor. Mevcut tavuk çiftliğiniz var ise bu işletmeyi büyütmek için de aynı şekilde kredi çekebilirsiniz. Bu kredi imkanından faydalanmak için 10.000 adet kapasiteye sahip olma yada yapılan yatırımla bu rakama ulaşma şartı koşulmaktadır. Tavuk çiftliği yapımı, ekipmanlar, ısıtma veya soğutma sistemleri, jenaratör, yem ünitesi gibi giderlerin %75 proforma değeri kadar 60 ay vade ile kredi verilmektedir.

Eğer tavuk yumurtası üretmeye karar verdiyseniz ve bu alanda kredi çekmek istiyorsanız 5.000 adetli bir kapasiteye sahip olma yada yapılan yatırım ile bu rakama ulaşma koşulu sunulmaktadır. Yine et tavukçuluğu gibi çiftlik kurulumundaki giderlerin %75 proforma değeri kadar 60 ay vade ile kredi alabilirsiniz.

Detaylı bilgi için buradaki linke tıklayınız.

Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi

Ziraat bankası tavuk çiftliği alanından en uygun krediyi sunan bankalar arasındadır. %0.5 oranında bir faiz oranı kredi verirken 84 aya kadar vade imkanı sunmaktadır. Bu vade oranı tabi dilenirse kredi çeken kişinin talebine göre düşürülebilir. 100.000 TL’ye kadar kredi veren Ziraat Bankası için maksimum kredi miktarı 100.000 TL olsa da genel olarak bu rakam 50 bin TL civarlarında kalmaktadır. Göstereceğiz hedeflere ve giderlere göre tabi bu rakamı belirlemek biraz sizin elinizdedir.

Detaylı bilgi için buradaki linke tıklayınız.

KOSGEB Kredi Desteği

KOSGEB’in sunduğu kredi desteği Şekerbank ve Ziraat Bankası kredileri gibi değildir. Diğer krediler tavuk çiftliğinin kurulumundaki masraflar için verilirken KOSGEB kredisi tavuk ürünlerinin paketlenmesi, nakliyesi ve pazarlanması gibi giderler için verilmektedir. Bu kredi aslına bakarsanız yalnızca tavuk yetiştiriciliği için değil diğer hayvancılık işleri içinde kredi desteği alabilirsiniz. Bu konu da detaylı bilgi almak istiyorsanız 444 15 67 numarasını tuşlayarak bilgi alabilirsiniz.

Gerekli Evraklar

  • Nüfus cüzdanı,
  • Çiftçi Belgesi (ÇKS Belgesi),
  • Tarımsal işletmesini teşvik edici belgeler (tapu kaydı, kira kontratı, v.b),
  • Krediye karşılık gösterilecek teminatlara ilişkin belgeler,
  • Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu

Krediyi Nasıl Kullanmalıyım?

Krediyi çekmeden önce ciddi bir şekilde bütçe planlaması yapmanız gerekmektedir. Kazancınızı ve giderleri hesapladıktan sonra işin içinden çıkıp çıkamayacağınızı hesaplayın. Bunu belirleyecek en önemli noktalar ise giderlerinizi fire vermeden hesaplamak olacaktır. Hesapladığınız giderleri eğer bulduğunuz pazarlar karşılıyor ise kredi çekmekte bir endişe duymanıza gerek yok.

Eğer herhangi bir net yatırıma sahip değilseniz tavuk çiftliğinin kurulumu için Ziraat Bankası veya Şekerbank tavuk çiftliği kredilerinden faydalanabilirsiniz. Gerekli üretim merkezini kurup ürünlerinizi hazır etmeye başladıysanız ancak pazarlama konusunda da bir sermaye açığına sahipseniz KOSGEB kredi desteğine başvurarak pazarlama konusundaki giderleri de kredi ile çözebilirsiniz. Böylelikle tavuk çiftliğinin kurulması, ürünlerin üretilmesi ve satılması konusundaki tüm sermayeye sahip olmuş olacaksınız.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?