Ana Sayfa KREDİ 11 Kasım 2017

Devlet Destekli Konut Kredisi ve Şartları

Devlet Destekli Konut Kredisi ve Şartları

Konut kredilerinde devletin desteklediği politikalar artık karara bağlandı ve ihtiyaç sahipleri için kredi çekmek artık daha kolay bir hal aldı. Hükümetin yürütmüş olduğu ekonomi politikaları sayesinde inşaat ve yapı sektöründeki ekonomik hareketliliğe yön vermek adına devlet tarafından konut kredilerine olan ilgi artması açısından devlet destekli konut kredileri verilmeye başlanacak. Ağustos 2017 tarihinden itibaren devletin desteklemiş olduğu krediler için kanun yürürlüğe girerek kredi çekmek artık daha kolay bir yol olacak. Devlet öncelikli olarak bu kredileri anlaşmalı olduğu bankalara öncelik sunmaktadır. Anlaşmalı olan bu bankalar bir kişi için 15 Bin TL gibi bir tutara kadar destek sağlamaktadır. Bu durum karı koca şeklinde başvurulduğunda tutar 30 Bin TL olarak da çekilebilir.

Devlet Destekli Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ev / konut kredisi çekmek için bankalara başvuran vatandaşların banka seçimlerinde dikkat etmesini önerdiğimiz husus bu bankaların devlet ile anlaşmalı olmalarıdır. Çünkü devlet katkı payını ancak anlaşmalı olduğu bankalara sağlamaktadır. Bu anlaşmalı bankalara vatandaşların hesap açtırmaları gerekir. Devlet anlaşmalı bankalar için öncelikli olarak kamu sermayesi tarafından desteklenen bankalara öncelik sunacaktır. Bu bankalar nedir? Bu bankalar devlet tarafından desteklenen, kamu sermayesi ile yürütülen bankalardır.

Peki, bu kamu sermayesine yani devlet bankası olarak geçen bankalar hangileridir?
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar bankası ve Halk Bankasıdır. Peki devlet destekli bankalar ile mi sadece anlaşma yapacaktır. Elbette ki hayır. İhtiyaç duyduğu takdirde şartlarına en uygun olan özel bankalar ile de anlaşmalara yer verecektir.

Devlet Destekli Konut Kredisi Alma Şartları
Devlet destekli olarak verilen konut kredileri için müşterilerden aranacak özelliklerde elbette ki belli kriterlere sahip olacaktır. Devlet destekli konut kredisinden yararlanmak isteyen vatandaşlardan ilk öncelikli olarak istenecek olan kriter, kredi çekecek olan vatandaşın üzerinde herhangi bir ev, konut bulunmamasıdır. Bunun dışında ki bir diğer önemli kriter ise krediyi çekecek olan ihtiyaç sahibinin herhangi bir terör suçuna bulaşmamış olmasıdır. Kredi çekmek için en alt yaş sınırı bilindiği üzere 18’dir. Fakat bu krediler için bu yaş sınırı kaldırılmış durumdadır. Anne / baba ya da velisinin verasetinde anlaşmalı olunan bankalardan hesap açtırılarak bu yaş sorun edilmeden bu haktan yararlanabilecektir. Bir diğer kıstas olmaktan çıkan madde ise ikametgâh sorunudur. Ülke içinde ikametgah etmeyen, ya da yurt dışında çalışan, yaşayan vatandaşlar içindir. Bu vatandaşlarda ikametgah belirtmeksizin anlaşmalı olan bankalardan kredi çekme fırsatı yakalayabilir.

Katkı Payı Ödemeleri ve Destek Oranları Ne Kadardır?
Devlet tarafından anlaşmalı olunan bankalar tarafından açılmış olan hesabınıza düzenli olarak para aktarmanız gerekmektedir. Bu tutar aylık ya da 3 ayda bir şeklinde düzenli meblağlar olmalıdır. Verilecek olan konut kredisi de bu meblağ doğrultusunda değişecektir. Yeni evlenecek çiftler sisteme kayıtlarını yaptırarak ayrı ayrı iki kredi çekmek fırsatı yakalayabilirler. Üst limit olan 15 BİN TL yerine 30 Bin TL çekme fırsatı elde etmiş olacaklardır.

Alt ve Üst Ödeme Oranları ve Sistemin Kaç Yıl Süreceği Hakkında Bilgi
Devlet tarafından anlaşmalı olunan bankalara açılan hesaplara düzenli olarak her ay bir meblağ yatırılması gerektiğini söylemiştik. Fakat bu sürenin ne kadar olduğundan bahsetmedik. İşte bu belirli bir meblağının düzenli olarak yatırılması için 3 sene daha devam etmeniz gerekir. Düzenli ödemeyi yapmamış olan vatandaşlar kayıtlı oldukları sistemlerden çıkartılmış olacaklardır. Şimdi aklınıza gelen sorunun bir diğeri de peki yatırdığımız meblağlar ne olacak olduğunu biliyoruz. Bu sistemden çıkartılmanız dahilinde ödemiş olduğunuz tutarlarda kredili mevduat hesabınıza aktarılacaktır. Bu açtırmış olduğunuz hesaplara en az limit olarak 250 TL ( iki yüz elli Türk Lirası ) yatırmanız gerekmektedir. Bu ödemeleri düzenli şekillerde yaparsanız devletten % 15 tutarında katkı payı alma hakkına sahip olacaksınız. Sistemden alınacak olan katkı bedeli sistem içerisinde ne kadar süre kaldığınıza göre değişkenlik gösterir. Sistemde 5 seneden az kalanlar için katkı tutarı % 15 olacakken, sistemde 5 sene ya da daha fazla kalanlar için tutar % 20 olacaktır. Sistemin dikkat ettiği bir diğer hususta sistemi başarı ile tamamlayan vatandaşların, evi akrabalarından ya da eşinden alamayacak olmasıdır.

TOKİ’den Emeklilere Özel Fırsatlar
Toplu Konut İdaresi yani TOKİ emekli olan bireyler için özel kontenjanlar açmaktadır ve emeklilerinde ev sahibi olması adına ciddi adımlar atmış bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda oldu gibi 2017 yılında da emeklileri çok zorlamayacak koşullarda ev sahibi olsunlar diye TOKİ tarafından ikinci bahar ismini verdikleri bir kampanya devam etmektedir. Kira öder gibi konut kredisi ödenmesi ve vatandaşların külfet altına girmemeleri için daha fazla yeni konut üretileceği de duyurular arasında yer almaktadır. Emekliler için de bu ayrılan kontenjanın % 25 olacağı ve taksitlerin 300 ya da 400 TL gibi ufak tutarlar olacağı da açıklamalar arasında yer alan bilgilerdendir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?