Bankalar müşterilerine kredi olanakları sağlamakta ancak bu kredilerin de geri ödenmesi talep edilmektedir. Kişi, finansal durumunu iyi analiz edememesi durumunda kredi borcunu ödeyemez. Bu durumda da birçok sıkıntı yaşanabilmektedir.
Kişinin borcunu ödeyememesinin bir diğer sebebi ise ortaya çıkan ani masraflar da olabilmektedir. Borcunu geciktiren kişiye ise banka tarafından birçok yaptırım uygulanmaktadır. İçeriğimizde de bankaya borç ödenmezse ne olur ve borcun ödenmemesi durumunda olacaklar yer alacak.
Gecikme faizi uygulanır
Borcunu geciktiren kişiye her gün gecikme faizi uygulanır. Bu durumda da mevcut borç birkaç kat artış gösterebilir. Gecikme faizinin uygulanmasıyla birlikte kişi büyük bir borç bataklığına sürüklenmektedir. Bankanın uyguladığı cezai faiz oranları değişkenlik göstermektedir.
Yönetmelik gereğince arka arkaya iki taksit ödemesi yapmayan kişinin 30 gün içerisinde borcu ödemesi talep edilir. Toplam 90 gün boyunca ödeme gerçekleştirmeyen tüketiciye icra takibi işlemleri başlatılır. Bu durumda kişinin kredi notunda çok büyük bir düşüş yaşanır.
Bir tüketiciye en fazla yüzde 30 oranında gecikme faizi uygulanmaktadır. Aylık yüzde 1 faiz uygulaması yapılan bir kredi çekilmiş ise, aylık yüzde 1.30 oranında gecikme faizi uygulanmaktadır.
Hukuki süreç başlatılır
Banka, kredi borcunun ödenmemesi halinde hukuki yollara başvurur. Borcun ödenmemesi durumunda kişinin üzerinde bulunan gayrimenkullere el koyulabilmektedir.
Borç kapatma kredilerine başvurulabilir
Kredisini kapatmak isteyen tüketici, farklı bir bankadan borç kapatma kredisi başvurusunda bulunabilir. Borç kapatma kredileriyle bütün mevcut borçlar tek bir borç haline getirilir. Bunun yanı sıra daha uygun bir ödeme koşuluyla kişi borcunu ödemeye devam edebilmektedir.
Yapılandırmaya gidilmelidir
Borcunu ödeyemeyen kişi, durumu banka şubesine giderek bildirmelidir. Banka burada kişinin karşılayabileceği yeni bir ödeme planı oluşturabilmektedir. Bu konuda banka, müşterilerinin mağduriyet yaşamasının önüne geçmek için adımlar atar.
Kredi yapılandırma imkanından faydalanan kişinin kredi notunda da düşüş yaşanır. Ancak bu durum icra takibi ve hukuki süreç ile kıyaslanamaz. Çünkü icra takibine alınan kişinin kredi notunda çok ciddi bir düşüş yaşanır. Bankalar bu tüketicilere kredi sağlamaktan da çekinmektedir. Kredi notu düşük bir tüketici düşük meblağda bir kredi talebinde bulunsa bile kefil şartı aranabilmekte veya reddedilebilmektedir.