Ana Sayfa EKONOMİ 7 Aralık 2017

ASELSAN Yerli Sayısal Takograf Cihazı Üretti

ASELSAN Yerli Sayısal Takograf Cihazı Üretti

ASELSAN, geliştirdiği Ar-Ge çalışmalarıyla pek çok yenilikçi ürün tasarlıyor. Ortaya çıkardığı ürün ve çözümlerle savunma sanayisinin ilerlemesine katkı sağlayan ASELSAN, askeri teknolojilerin sivilleştirilerek ticarileştirilmesine ilkişkin de çalışmalar yapıyor. Şirket, mevcut bilgi birikimiyle sivil alandaki çeşitli ihtiyaçların karşılanmasına ilişkin çözümler üretiyor.

ASELSAN, çalışmaları bünyesinde dünyada yalnızca birkaç ülke tarafından yapılabilen sayısal takograf cihazını üretti.

Yerli ve milli sayısal takograflar araçlarda kullanılmaya başlandı. Sayısal takograf cihazı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tüm kamyon, kamyonet ile 9 ve daha fazla yolcu taşıyan araçlarda zorunlu olarak kullanılıyor. AB, Türkiye’den gelen tüm otobüs ve kamyonlarda da bu cihazı zorunlu kılıyor. Cihazın Türkiye’de benzeri araçlarda kullanımı için düzenleme yapıldı.

Takograf kullanılan araç sayısı ve bu sektördeki dönüşüm ihtiyacı göz önüne alındığında ASELSAN’ın çözümü, Türkiye’den 1 milyar avroya yakın döviz çıkışının önüne geçecek.

Şirket, yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarıyla birçok yenilikçi ürün üretiyor. Ortaya koyduğu ürün ve çözümlerle savunma sanayisinin gelişimine katkıda bulunan ASELSAN, askeri teknolojilerin sivilleştirilerek ticarileştirilmesine yönelik de çalışmalar yapıyor. Şirket, mevcut bilgi birikimiyle sivil alandaki çeşitli ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çözümler sunuyor.

 

ASELSAN tarafından üretilecek olan yeni takograflar, karayolları taşımacılığı kapsamında önemli bir noktada bulunacak. Şirketin yürüttüğü AR-GE çalışmaları, yenilikçi ve çözümcül projelerde kendisini göstermeye devam ediyor. Şirketin yeni projesinde, dünyanın bazı ülkelerinde üretilen takografların Türkiye’de üretilmesi amaçlanıyor. Bu şekilde yurtdışına bağlılığı düşürecek olan şirket, aynı zamanda karayolları güvenliği konusunda da büyük bir adım atmış olacak. Sayısal takograf cihazı olarak bilinen ürün, mevcut sistemde sadece yurtdışında belirli ülkeler tarafından üretilebiliyor. Söz konusu cihazların Avrupa Birliği’ne bağlı ülkeler tarafından zorunlu şekilde kullanılıyor. Sadece kamyonet ve bununla beraber 9 yolcudan daha fazla kişiyi taşıyan araçlara zorunlu olarak bulunan cihaz, Avrupa’ya Türkiye’den gidecek olan otobüs ve kamyonetlerde de kullanılacak.

PAZAR HACMİ 1 MİLYONUN ÜZERİNDE

Avrupa Birliği’ne bağlı ülkeler ve AB’ye yapılan turizm ve ticaret lojistik firmalarının kullanıldığı hesaplanan cihazın toplam pazarının 1 milyonu geçtiği ifade ediliyor.

ASELSAN tarafından yapılan AR-GE çalışmaları ile birlikte Türkiye’den 1 milyar euro civarında bir döviz çıkışının engellenmesi planlanıyor. Özellikle Türkiye’den Avrupa’ya yük veya yolcu taşımacılığı yapılan kamyon ve filo sayısının oldukça kayda değer bir rakamdan oluştuğunu söylemek mümkün. Öyle ki Avrupa’ya giden yük ve yolcu kapsamındaki filoların en gelişmiş ağı Türkiye’ye ait. Mevcut düzende kullanılan eski takografların birçok kazaya davetiye çıkardığı belirtilirken yeni üretilecek olan ASELSAN’ın takograflarının hız ihlalleri, çalışma süreleri gibi detayları olduğu gibi kaydedebileceği ifade edildi. Alınan karar ile birlikte şirketin, Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan Birlikçe Çalışılabilirlik Testleri’ni başarıyla geçtiği belirtilirken, böylece üretilecek olan STC-8250A ürünün dünyadaki 4’üncü üreticisi olacağı ifade edildi.

Şirket, AB Ortak Araştırma Merkezi’ndeki “Birlikte Çalışabilirlik Testleri”ni ilk başvurusunda başarılı şekilde geçerek sertifikalandırılan STC-8250A cihazıyla dünyadaki dördüncü üretici oldu.

Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması uyarınca, uluslararası taşımacılıkta kullanılan 2010 yılı ve sonrasında Türkiye’de üretilen araçlar için sayısal takograf zorunlu hale getirilmişti.

ASELSAN’ın geliştirdiği sayısal takografların pazarlama, satış, satış sonrası destek ve eğitim faaliyetleri, yetkili distribütörü TAKOSAN tarafından gerçekleştirilecek.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?