Ana Sayfa BANKALAR 4 Aralık 2017

Yapı Kredi Moscow Artık Tamamen ExpoBank

Yapı Kredi Moscow Artık Tamamen ExpoBank

Rusya’daki ilk Türk sermayeli banka olan Yapı Kredi Moskova’nın Rus Expobank’a satış işlemini Rusya Merkez Bankası onayladı. Böylece bankanın satışı resmen tamamlanmış oldu. Bu işlemin ardından bankanın ismi de değişecek.

Yapı Kredi Bankası’nın Rusya’daki en eski Türk bankası ünvanını taşıyan iştirakini Letonya merkezli Expobank’a satışı tamamlandı, pay bedeli hesaplara yansıdı.

Yapı Kredi, yüzde 99,84’üne sahip bulunduğu Yapı Kredi Bank Moscow’u 3,3 milyar rubleye satmış, bu da yaklaşık 57 milyon dolar ile o günkü kurdan Türk Lirası karşılığıyla da 215 milyon TL’ye denk gelmişti. Cari kurdan ise 220 milyon liraya denk geliyor.

Vergi ve masraflar sonrası kar tutarı yaklaşık 21 milyon TL olarak hesaplandı. Kesinleşen net tutar 31 Aralık tarihli finansal tablolara yansıtılacak.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Expobank Yönetim Kurulu Üyesi Kirill Nifontov, “Türk müşterilerle olan ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi ve mevcut kaliteli müşteri portföyümüzü korumayı planlıyoruz. Bunun için gerekli tüm kaynaklara ve uluslararası hizmet platforumuna sahibiz” dedi.

Yapı Kredi Bank Moscow’un satılmasını  26 Ekim’de şu haberle duyurmuştu:

Bankacılık sektöründe uzun süredir kapalı kapılar ardında yürütülen bir satış haberi, Türkiye’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na duyuruldu. Bu kez küçük ama, Rusya Federasyonu’ndaki Türk iş dünyası için “büyük ve anlamlı” bir banka satıldı. Yapı Kredi Bank Moskova’nın, Rusya’daki Expobank LLC’ye satışı için anlaşma sağlandı. Altı aya yakın süren görüşmelerin ardından banka için 3,3 milyar ruble (yaklaşık 57,12 milyon dolar) fiyat üzerinden anlaşma sağlandı.

Rusya’nın aktifler açısından 82’inci büyük bankası olan ve yedi yabancı banka satın alan Expobank’ın sahibi 51 yaşındaki İgor Kim’in, uzun süredir peşinde olduğu Yapı Kredi Moskova’yı satın alarak Türkiye’yi uluslararası bankacılık ağına katmayı hedeflediğ ve Türk müteşebbislerle aktif çalışmak istediği belirtiliyor.

Böylece son bir yıl içinde Rusya pazarından ikinci Türk banka çekilmiş oldu. Geöen yıl da Garanti Bankası Moskova satılmıştı.

Yapı Kredi Bank Moskova, Rusya Merkez Bankası’nın denetiminde yayınlanan bir sektör dergisi tarafından 2016’da “en etkili yönetilien dördüncü banka” olarak övülmüştü. Bankaya bir süredir üç ciddi teklif geldiği, altı ay süren pazarlıkların ardından Expobank’a satış için anlaşıldığı bildirildi. Merkez Bankası’nın anlaşmayı onaylamasına bağlı olarak yıl sonuna kadar bankanın devri işlemlerinin tamamlanması öngörülüyor.

Yapı Kredi Bank tarafından Türkiye’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bankamız Yönetim Kurulu’nun 25.10.2017 tarihli kararı ile Bankamızın Yapı Kredi Bank Moscow sermayesinde sahibi olduğu %99,84 oranındaki 477.520.000 Rus Rublesi nominal değerli payların Rusya’da mukim Expobank LLC’ye 3.294.811.320,75 Rus Rublesi bedelle satılmasına ve buna ilişkin olarak Expobank LLC ile Pay Satınalma Anlaşması imzalanmasına karar verilmiştir.

Yapı Kredi Bank Moscow sermayesinde Bankamızın sahibi olduğu %99,84 oranındaki paylar ve Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O.’nun sahibi olduğu %0,16 oranındaki payların toplam 3.300.000.000 Rus Rublesi bedelle Expobank LLC’ye satışına ilişkin Pay Satınalma Anlaşması 25.10.2017 tarihinde imzalanmıştır. Pay devir işlemleri gerekli yasal izinlerin alınmasını müteakip gerçekleştirilecektir.”

Uzun süredir devam ettiği belirtilen satış görüşmeleri, kamuoyu için sürpriz oldu. Yapı Kredi Bank Moskova, 1988’de açılan temsilcilik ofisi ile, daha Sovyetler Birliği yıllarından Türk müteşebbislere bu büyük coğrafyanın kapısını açan ilk banka olmuştu. İnşaat şirketlerinin ilk büyük projelerinden Moskova’da şirket kuran ilk işadamlarına finansal destek sağlamaya kadar “ilklerin bankası” olan Yapı Kredi Moskova, Rusya’daki Türk toplumunun sosyal ve kültürel hayatına katkılarıyla da takdir ediliyordu.

Kremlin Sarayı yakınlarında, Moskova Nehri kıyısındaki Gonçarnaya Naberejnaya No 1 adresindeki, mülkü kendisine ait tarihi binada faaliyet gösteren bankanın satıldığı haberi, Türk iş dünyasında büyük üzüntü yarattı.

Ancak bankayı satın alan Expobank’ın Yönetim Kurulu üyesi Kirill Nifontov’un RBC’ya yaptığı açıklamalar, bankanın yeni sahiplik altında da Türk iş dünyasıyla çalışma hedefini koruyacağı sinyalleri verdi. Nifontov, “Türk aktiflerinin satın alınmasıyla uluslararası ağımızı güçlendirmek ve Türk girişimcilerle işbirliğini geliştirmek istiyoruz” dedi. Rusya’da 7’inci en etkili banka seçilen Expobank, sektörün büyük oyuncuları arasında sayılıyor.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?