Kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanan banka müşterilerinin, yapacakları her harcamaya dikkat ettiği gibi ödemelerine de dikkat etmesi gerekmektedir. Kişiler çok fazla önemsemiyor olsa da, borçların ödenmemesi, geciktirilmesi ve bunun da devam ettirilmesi durumlarında ortaya çok kötü sonuçlar çıkabilmektedir. Kredi notu düşmeleri ve en kötüsü de kara listede olmak, bunların en temel örneğidir. Kara listede miyim sorusunu kişiler araştırmaya başlamadan önce, borç ödeme alışkanlıklarını göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Eğer bankalara olan borcunuzu sadece bir dönem geciktirmişseniz ya da birkaç gün gecikmeli olarak ödeme yapmışsanız, kara listede miyim sorunuza hayır olarak yanıt verebiliriz. Çünkü, kara listede olmanız için borcunuzun en az 90 gün boyunca ödenmemiş olması gerekmektedir.
3 dönem boyunca ödenmemiş olan borçlarınızdan dolayı yaşayacağınız bu durum, daha kısa süreli olduğunda daha farklı durumlar söz konusu olacaktır. Kısa süreli gecikmelerde, bankanın size kara listeye alması yerine kredi notunuza olumsuz yönde etki edecek kayıt aldığı bilinmektedir.
Bir dönemlik gecikmeler bile kredi notunuzun düşmesine neden olacaktır. Fakat, bu düşüş çok ciddi rakamlarda olmayacaktır. Ödememe alışkanlığı devam ettiğinde, o zaman daha fazla düşüşler meydana gelecektir.
Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Kara listede miyim sorusuna en iyi cevap ise, Findeks kayıt sorgulaması sonrasında yapılacaktır. Findeks yalnızca kredi puanının öğrenilmesi için geliştirilmemiştir. Buna ek olarak sistem üzerinden yapacağınız Findeks Risk Raporu sorgulaması ile de kara listede bulunup bulunmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Kara listede olup olmadığınızı öğrenmek için sorgulama yaptığınızda raporunuzda doğrudan kara listede olduğunuz yazmayacaktır. Bunu öğrenebilmeniz için risk raporunda belirtilen borç takip sayılarına bakmalısınız. Bilindiği gibi borçlar ödenmediğinde banka borcun tahsilinin gerçekleşmesi için iki farklı takip yöntemine gitmektedir.
Bunlardan ilki idari takip diğeri ise yasal takiptir. Eğer Findeks Risk Raporu sonucunuzu incelediğinizde, Takibe Düşmüş Dosya Sayısı ve Takibe Düşen Dosya Tarihi bölümlerinde açıklama varsa, ne yazık ki kara listedesiniz. Bu kaydın oluşturulduğu tarihten itibaren ise en az 3 ya da 4 yıllık süre geçmeden, kara listeden çıkmanız mümkün olmayacaktır.