Ana Sayfa EKONOMİ 24 Kasım 2017

Enerji’de AR-GE Bütçesi 111 Milyonun Üzerine Çıktı

Enerji’de AR-GE Bütçesi 111 Milyonun Üzerine Çıktı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden alınan bilgilere göre, 2014 yılından bugüne kadar elektrik ve doğalgaz şirketleri tarafından kuruma Araştırma ve Geliştirme kapsamında gelen başvuru sayısı 369, kabul edilen proje sayısı ise 137 olarak açıklandı.

Bu projelerin elektrik dağıtım şirketleri tarafından hazırlananı 118, doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından hazırlananı ise 19 tane. EPDK tarafından kabul edilen projelerin elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından tamamlananı ise 32 tane.

Son 3 senelik zaman zarfında kabul edilen Araştırma ve Geliştirme projelerinin bütçesi incelendiği zaman 111 milyon 399 bin lira olduğu görülmekte. Elektrikte kabul edilen projelerin bütçesi incelendiği zaman 102 milyon 809 bin lira olduğu, doğalgazda kabul edilen projelerin bütçe büyüklüğü ise 8 milyon 590 bin lira olduğu görülmekte.

Söz konusu projeler ile ülkemizin elektrik ve doğalgaz dağıtımının uluslararası kalite standartlarına çıkmasını hedeflediklerini söyleyen EPDK yetkilileri, dağıtım sistemlerinin işletimi kapsamında teknoloji geliştirilmesi ve yerlilik oranı ile birlikte verimliliğin yükseltilmesine ilişkin projelere destek verildiğini söylediler.

Bu kapsamda da meydana gelen arızaların öncesinde tespit edilmesi, kayıp kaçar oranlarının azaltılması, müşteri memnuniyetinin artırılması, çalışanların hem iş güvenliğinin hem de iş sağlıklarının artırılması, acil durumlarda yapılacak olan eylem planlarının daha da geliştirilmesi ve benzeri gibi farklı farklı alanlarda projeler geliştirilmekte.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun elektrik dağıtım şirketlerine 2016 yılı ile 2020 yılı arasında 210 milyon lira tutarında, doğalgaz dağıtım şirketlerine ise 2017 yılı ile 2021 yılı arasında 10 milyon lira tutarında AR-GE bütçesi ayırmıştı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?