Ana Sayfa EKONOMİ 11 Ağustos 2017

Kredi ve Kredi Kartı Borcunun Ödenmemesi Durumunda Hukuki Süreç

Kredi ve Kredi Kartı Borcunun Ödenmemesi Durumunda Hukuki Süreç

Kredi Borcunun Ödenmemesi Durumunda Hukuki Süreç

Günlük hayatta çeşitli ihtiyaçlarımızı karşılamak için bankalardan kredi talebinde bulunmaktayız. Banka müşterilerinin çeşitli ihtiyaçlarına göre sınıflandırılmış olan banka kredileri faiz oranları ve değişen geri ödeme vadelerine göre sunulmaktadır. Her bir kredinin kendi içerisinde çeşitli şartları ve koşulları bulunmaktadır. Kredi kullanan banka müşterileri banka tarafından belirlenen bu koşullara uymak zorundadır. Uymaması takdirde bankanın belirlemiş olduğu idari ve yasal takip işlemlerini başlatabilme yetkisine sahiptir. Belirlenen şartlar içerisinde kredinin kullanımına kadar herhangi bir sebeple kredinin ödenememesi durumunda devreye sokulan hukuki işlemler bulunmaktadır.

Herhangi bir sebeple kredi borcunu ödeyemeyen bir banka müşterisi için önünde 3 aylık veya 90 günlük bir süre bulunmaktadır. Bu süre zarfında banka müşterisi mevcut kredisinin taksitlerini ve işletilen yasal faizlerini ödemek durumundadır. Kredinin mevcut taksitlerinin ödenmesine yönelik 90 günlük süre zarfından banka idari takip başlatır. Bu sürenin aşılmasıyla birlikte yasal takip işlemleri başlatılır. Banka avukatları aracılığıyla başlatılan yasal takip işlemlerinde ilk olarak kredi kullanan müşteri Merkez Bankasının tutmuş olduğu Kara Liste olarak ifade edilen kayda sokulur ve kişinin finans sicili bozulur.

Kara Listeye giren bir kişinin 5 yıl boyunca kredi, kredi kartı, vadeli mevduat hesabı vb. birçok ihtiyacı bankalar tarafından reddedilir. Avukatların başlatmış olduğu yasal takiple birlikte mevcut kredi borcunuza karşılık olarak bankalar hukuk mahkemeleri aracılığıyla kişinin mevcut maaşına bloke koydurur. Bloke işlemiyle birlikte başlatılan icra takibi neticesinde kişinin bloke konulan maaşından aylık düzenli olarak kesintiler yapılarak bankaya olan borcu tahsil edilmeye başlanır. Tüm işlemler neticesinde bu durumda olan bir kişinin bankalarla olan ilişkileri zayıflayacak, kredi notunu düşecek ve diğer finansal hareketleri noktasında güven kaybı yaşayacaktır.

Kredi borcunun ödenmemesi durumunda hukuki süreç nasıl işler

Kredi Kartı Borcunun Ödenmemesi Durumunda Hukuki Süreç

Banka müşterilerinin günlük hayatta en çok kullanmış olduğu finans ürünleri arasında kredi kartları gelmektedir. Ülkemizde bu ürünlerin kullanımı milyonları aşmasının yanında üç haneli rakamları zorlayacak seviyelere çıkmaktadır. Bankalar aracılığıyla alınan bu ürünler düzenli kullanıldığı takdirde herhangi bir sorun teşkil etmeyip son derece avantaj sunmaktadır. Kredi kartlarının her ay düzenli olarak kullanımına bağlı olarak gelen ekstrenin tüm borcunun ödenmesi halinde herhangi bir olumsuz durum banka tarafından müşterisine yansıtılmaz.

Kullanılan kredi kartının borcu ödenmediği takdirde bankalar avukatları aracılığıyla çeşitli işlemler başlatmaktadır. Aynı kredi ürünlerinde olduğu gibi bir banka müşterisinin kredi kartı borcunu ödememesi durumunda 90 günlük bir idari takip başlatır. Bu süre zarfından çeşitli araçlar vasıtasıyla müşterilerine mevcut kredi kartı borcunu ödemeleri noktasında uyarılarda bulunurlar. Banka müşterisi, kendisine yapılan bu uyarılara aldırış etmeden 90 günlük süreyi doldurması halinde bankanın avukatları aracılığıyla hukuk mahkemelerinden ve icra takibi yoluyla mevcut kredi kartı borcuna karşılık olarak kişinin mevcut maaşına ipotek koyup aylık kesintilerle borcun tüm yasal faizleriyle birlikte tahsilatını gerçekleştirir. Kredi türünde olduğu gibi kredi kartı borcundan dolayı yaşanabilecek bu sıkıntılarla birlikte banka müşterisi Merkez Bankasının Kara Listesine girer ve tüm finansal sicili kredi notuyla birlikte bozulmuş olur.  Sizler için hazırladığımız Kara Liste Hakkında ki Sorulara Cevaplar adlı makalemizide okuyabilirsiniz.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?