Devlet destekli olarak bir iş yapmak isteyen ve özellikle finansman konusunda bir güvencesi olmayanm kişilere büyük bir imkan sunan KOSGEB, devlet tarafından kendisine ayrılan ödenekleri hak sahiplerine en iyi şekilde ulaştırmaktır. Destekleyecekleri kişilerin nitelikli olması amacıyla önce eğitim veren kurum, bu eğitimlerin sonucunda KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifikası almaya hak kazanan kişilere desteklerini sunmaktadır. Türkiye genelinde bu şart ile alınabilecek destekler için KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifikası nasıl alınır diyenlerin, doğrudan KOSGEB’in internet sitesine girmesi gerekmektedir.
Eğer sertifika alarak sonrasında devlet destekleri ile faaliyete geçmek istiyorsanız, öncelikli olarak kurslar hakkında bilgi almalısınız. Belirli dönemlerde açılan bu kurslar, ülkemizin her noktasında yani il ve ilçe merkezlerinde açılmaktadır. KOSGEB’in internet sitesi üzerinden bulunduğunuz bölgede bir sertifika eğitim programının olup olmadığını öğrenmek için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.
KOSGEB Eğitimlerine Nasıl Başvuru Yapılır?
KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifikası nasıl alınır diyenlerin az önce de belirttiğimiz gibi kurumun internet sitesine girerek güncel kurs programlarına bakmaları gerekmektedir. Kurs tarihleri doğrultusunda hala başvuruların kabul edildiği bir kurs bulunuyorsa, ancak o şekilde başvuru yapabilirsiniz. Kurslarda eğitim alacak kişiler ise, sadece kayıt yaptırmak ile kurslara katılamayacaktır. Ücret ödemeden katılacağınız bu kurslarda, kurum tarafından en doğru kişilere önce eğitim sonra da devlet desteği sunulabilmesi için bir mülakat uygulanmaktadır.
KOSGEB kurslarına kesin kayıt için katılmanız gereken mülakatlarda, yalnızca sektörünüze yönelik soruların cevaplayacaksınız. Ne iş yapmak istediğinizi, daha önce bu sektörde çalışıp çalışmadığınızı, girişiminizin hem kendinize hem de Türkiye’ye ne kazandıracağı gibi sorulara mantıklı yanıtlar verdikten sonra, mülakat evresini de tamamlayabilirsiniz. Fakat, mülakatlar sırasında onlarca girişimcinin elendiğini bilmelisiniz. Çünkü kişiler bu mülakatları önemsememekte ve yalnızca formalite icabı bir uygulama olduğunu düşünerek, mülakatlara katılmamaktadırlar bile. Sizler kesinlikle bu tarz bir düşünceye kapılmamalı ve kurslar için kararlıysanız mülakatlara kesinlikle katılım gösterin.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Kapsamı ve Süresi
KOSGEB bünyesinde düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimlerini dört farklı kapsamda ele alabiliriz. Bunlar;
- 1. Aşama: İlk etapta kursa katılan kişilerin girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarması adına çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca ilk evrede kişilerin iş fikirlerini geliştirmeleri ve yaratıcılık egzersizleri yapmalarının da önü açılmaktadır.
- 2. Aşama: Pazar araştırması, pazarlama çalışmaları, üretim yöntemleri, üretim ölçeği ve finansal analiz konularında araştırmalar yapılarak, kişilerin iş planı hazırlayabilecek düzeye gelmeleri sağlanmaktadır.
- 3. Aşama: Uygulamalı girişimcilik eğitimi sırasında en eğlenceli kısım olan atölye eğitimler, üçüncü aşamada gerçekleşmektedir. Bu evrede kişilerin bir önceki aşamada yaptık oldukları araştırmaların tamamı projeler haline getirilecektir. Pazar araştırmaları ve diğer alanlarda yapılan araştırmalar değerlendirildikten sonra, komite tarafından iş planı hazırlanması konusunda bazı tavsiyeler verilecektir.
- 4. Aşama: Son evrede kişilerin iş planı hazırlayabilmesi, pratik kazanmaları ve komite sunumlarında nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında detaylı anlatımlar yapılmaktadır.
Dört farklı aşama ile gerçekleşen bu eğitimlerde, sınıf sınıf eğitim verilmektedir. Belirli bir kontenjan dahilinde kursa katılan kişiler, en fazla 30 saatlik bir eğitime katılmaktadırlar. Ayrıca, kursa kabul edilen kişilerin, KOSGEB görevlileri tarafından verilen eğitimlere katılım zorunlulukları bulunmaktadır. %80 oranında katılım yapmayan kişilerin sınav sonuçlarına bakılmadan, doğrudan başarısız sayılacaktırlar. Bundan dolayı 30 saatlik bir eğitim programı olduğu zaman en az 24 saatlik eğitime katılmış olmanız gerekmektedir.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine Kimler Katılabilir?
KOSGEB’in destekleri için şart olarak belirlediği bu eğitimlerde, her girişimcinin başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. 18 yaşını tamamlamış olma zorunluluğu ile yapılacak başvurular, Türkiye’nin genelinde bulunan KOSGEB merkezleri tarafından değerlendirilecektir. Eğer KOSGEB tarafından açılan kurs için davet edilmemiş ya da mülakatları geçememişseniz, bir sonraki kurslar için başvuru yapabilirsiniz.
Kurslara katılım gösteremeyen, başarısız olan ya da mülakat sırasında elenen kişiler KOSGEB’in yanı sıra diğer devlet kurumları tarafından verilen kurslarada katılım gösterebilirler. Bu kurslar zaman zaman halk eğitim merkezleri tarafından verilirken çoğu zaman İŞKUR bünyesinde verilmektedir. Yıl içerisinde defalarca kez açılan bu kurslara kesinlikle katılım göstermeliyim diyen girişimciler, KOSGEB’in internet sitesi üzerinden açıklanan resmi kurs tarihlerini ve başvuru koşullarını dikkatli bir şekilde takip etmelidirler.