Aile ekonomisine katkıda bulunma konusunda yıllardır geri planda kalmış olan kadınlar için, hayalini kurdukları hayatı yaşamaları ve kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri açısından devlet tarafından destekler uygulanmaktadır. İş kurmak istediği halde parası olmadığı için harekete geçemeyen ya da mevcut işini büyütmekte zorlanan kadın girişimciler için verilen bu destekler, doğrudan KOSGEB aracılığı ile kadınlarımıza ulaştırılmaktadır. Proje hazırlama zorunluluğu olan bu desteklemelerdei KOSGEB kurslarını tamamlayan ve projesi ile birlikte başvuru yapan kadınlara, ilk etapta 50 bin liralık hibeler uygulanmaktadır.
Kadınlarımızın girişim hareketlerinin desteklenmesi için verilen 50 bin liralık hibe, onların kurulum işlemlerinde yapacakları masrafları karşılamak, personel giderlerini karşılamak ve alet ile makinelerin alımı konusunda kullanılması için sunulmaktadır. Eğer bu miktar işiniz için yetersiz kalıyorsa, ilerleyen dönemlerde KOSGEB’in girişimcilere sunduğu faizsiz kredilere yeni başvurularda bulunabilir ya da özel ve kamu bankalarına başvurarak KOBİ kredisi paketlerinden faydalanabilirsiniz.
Girişimci Kadınlar Kimdir?
KOSGEB tarafından girişimci kadınlara sunulan bu destekler, akıllara kimlerin girişimci ünvanı alacağını da getirmektedir. Öncelikle, girişimci olabilmeniz için sıfırdan bir ürün icat etmenize kesinlikle gerek yoktur. Bir bayilik alarak bulunduğunuz bölgeye hizmet sunmaya başladığınızda da girişimci olabilirsiniz. Burada girişimcilerin en önemli özellikleri, seçecekleri sektörlerin doğruluk payıdır.
Eğer devlet destekleri için başvuru yapacağınızda bir girişimci olduğunuzu göstermek istiyorsanız, bunun için araştırmacı yönünüzü ön plana çıkarmalısınız. İlk başta da söylediğimiz gibi devlet destekli verilen girişimcilik kredilerinde, sizden bir iş projesi hazırlamanız istenmektedir. Burada kısa bir şekilde yapacağınız işi değil de, gireceğiniz sektördeki tüm araştırmalarınızı yazmalısınız. Örnek verecek olursak, iş yapacağınız sektörde rakiplerinizin durumu, talebin sunacağınız ürün ya da hizmete nasıl dağıldığını ya da bu işlem için sizin ne kadar maddi desteğe ihtiyacınız olduğunu yazmanız gerekmektedir.
Devlet tarafından kadın girişimciler için sunulan hibe ve kredilere baktığımız zaman, bölgelere göre farklı rakamların ortaya çıktığını görmekteyiz. Erkeklere sağlanan desteklerin miktarına göre daha fazla ödenek ayrılan kadınların bu durumu kesinlikle değerlendirmesi gerekmektedir. Bundan dolayı, iş kuracağınız sektör ile ilgili bir yenilik ortaya atıp kendi ekonominizi canlandırma, buna ek olarak da topluma istihdam sağlama konularında bir çalışma yaparak, sizler de girişimci bir kadın olabilirsiniz.
Girişimci Kadınlar Ne İş Yapabilir?
Girişimci kadınlar için herhangi bir sektör kısıtlaması bulunmamaktadır. Hazırlayacağınız proje ile birlikte isterseniz bir fabrika açabilir, isterseniz tarım ya da hayvancılık sektörüne yönelebilir ya da doğrudan ithalat yaparak yurtdışından getirdiğiniz ürünleri, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda satışa sunabilirsiniz. Burada kesinlikle bir sınır bulunmamaktadır. Devletin vereceği hibe ya da kredilerde sizden temel beklentisi, üretim yaparak ülke ekonomisine ve istihdam alanı oluşturarak da toplumsal beklentilere yanıt vermenizdir. Eğer yapacağınız iş bu doğrultuda ise, devlet size ödenek sunmaktan asla çekinmeyecektir.
KOSGEB eğitimleri sırasında da detaylı anlatılan bu konuda, sizlere farklı sektörler hakkında da bilgi verilecektir. Bu sayede, yapacağınız işlem için yalnızca bir üretim değil, doğrudan pazarlama konusunda da bilgili olacaksınız.
Girişimci Kadınlar Derneği
Bu zamana kadar kadınlar için ayrılan ödenekler ile yapılan işlere bakıldığı zaman, kadınların çok daha başarılı olduğu görülmektedir. Bundan dolayı, girişimci kadınların sayısının arttırılması ve onların da kendilerine destek olmalarının sağlanması için bir dernek kurulmuştur. Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) olarak karşımıza çıkan bu oluşum, hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok eğitim semineri düzenlemekte ve kadınlarımıza ilham kaynağı olmaktadır.
KAGİDER oluşumu, yalnızca kadınların birbiri ile dayanışma içerisinde olması için değil, projelerine özel yatırımcılar bulma konusunda da destek olmaktadır. Kadınlarımızın internet üzerinden kolaylıkla üye olacakları bu dernek, şehirlerde zaman zaman kadın girişimci buluşmaları da yapmaktadır. Bu sayede sizler de sizin gibi düşünen diğer kadınlar ile tanışabiliyor, hatta anlaşma sağlanması halinde projeniz için bir ortak bile bulmuş oluyorsunuz. Yıllardır faaliyette olan bu dernek, birçok projeye imza atmış ve özellikle kadın istihdamını arttırmaya yönelik de çalışmalarda bulunmaktadır.
Bayan Girişimci Kredisi
KOSGEB tarafından girişimci kadınlara sunulan kredilerin ilki az önce de belirttiğimiz gibi geri ödemesiz 50 bin lira olarak verilmektedir. Fakat, siz gereken şartları taşıyıp sonrasında yeni bir başvuru yaptığınız zaman, faizsiz kredilerden faydalanabileceksiniz. KOSGEB’in sunduğu bu hizmet, Girişimcilik Destek Programı olarak yasallaştırılmıştır. Bu programdan faydalanmak isteyen kadınlar 50 bin liralık hibelere ek olarak, geri ödemeli 100 bin lira kredilerden de faydalanabilecektir. Bu program sayesinde de 150 bin lira bir sermaye ile iş kurmanız mümkündür.
Kadın girişimciler için sunulan desteklerdeki üst limitler ise şu şekildedir.
- İşletme kuruluş desteği: 2.000 TL
- Kuruluş dönemi makine ve ofis donanımı desteği: 18.000 TL
- İşletme giderlerinin karşılanması için destek: 30.000 TL
Buraya kadar bahsetmiş olduğumuz 3 başlık, geri ödemesiz olarak verilen 50 bin lirayı kapsamaktadır. Buna ek olarak sunulan sabit yatırım desteği ise, geri ödemeli ve en fazla 100 bin liraya kadar verilmektedir.
Destekleme miktarlarına baktığımızda ise, birinci ve ikinci bölgede yapılan başvurularda kadınlarımıza %60, üç, dört, beş ve altıncı bölgede yer alan kadınlarımıza ise %70’lik destekleme yapılmaktadır.
Girişimci Kredisi Veren Bankalar
KOSGEB ve kamu kurumlarına ek olarak kadınlarımız ve tüm girişimciler için kredi imkanı sağlayan bankalar da bulunmaktadır. KOBİ ünvanı taşıyan kişilerin faydalanacağı bu destekler; Türk Ekonomi Bankası (TEB), QNB Finansbank ve Garanti Bankası tarafından sunulmaktadır. Bankaların sağladığı avantajları ve hizmet detaylarını da şu şekilde sıralayabiliriz.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Kadın Girişimci Kredisi
TEB tarafından girişimci kadınlara sunulan EBRD kredisi, bankanın Avrupa Birliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yapılan anlaşma ile sunulmaktadır. Girişimci kadınlara sunulan hizmette 24 aylık vadeden faydalanma şartı ile 125 bin liraya kadar teminatsız kredi imkanı bulunmaktadır. Bankanın sunduğu kredi paketinden faydalanma şartı ise, somut bir işletmenizin olması yani KOBİ ünvanı taşımanızdır. Bankanın şartları arasında, yıllık ciro ve aktif büyüklüğü 50 milyon lirayı aşmayan, çalışan işçi sayısının 250’den az olmayan kişilerin başvurularının kabul edildiği belirtilmektedir.
QNB Finansbank Kadın Girişimci Kredisi
QNB Finansbank, Türkiye’de kalkınma ve istihdam yaratma konusunda oldukça önemli bir paya sahip olan girişimci kadınlar için kredi desteği sunmaktadır. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD – European Bank for Reconstruction and Development) ile Avrupa Birliği ile işbirliği kapsamında bu paketi sunmaktadır. Başvuru yapacak olan kadınlarımızın işini veya işletmesini büyütmesi için sunulacak finansman desteğinde, 36 aya varan vade seçenekleri bulunmaktadır. Buna ek olarak banka tarafından kadınlarımızın iş ve işletmelerine farklı bir pencereden bakmalarını sağlamak için İşletme Merceği adı altında bir hizmet sunulmaktadır. Bu hizmet için bankanın internet adresine giriş yapılması gerekmektedir.
QNB Finansbank tarafından sunulan desteklerden faydalanmak isteyenlerin ise, doğrudan QNB Finansbank şubelerine giderek bireysel müşteri temsilcileri ile görüşme sağlamaları gerekmektedir.
Garanti Bankası Kadın Girişimci Kredisi
EBRD destekli kredi sunan Garanti Bankası, finansman açığı olan kadın girişimciler için destek sağlamaktadır. Kredi paketindeki detaylara baktığımız zaman, kadınlara ait bir işletme olması, şirketin tamamının ya da yüksek kısmının kadına ait olması, yıllık bilanço büyüklüğü 10 milyon Euro’nun altında olan ve işçi sayısı 50’den fazla olmayan alanlarda başvuruları kabul etmektedir.
Başvuru yapılan miktar üzerinde %70’lik destek sağlayan Garanti Bankası, geri ödeme süresini de en az 12 ay en fazla da 36 ay olarak belirlemiştir. Miktarın fazla oluşu ve ticari kredi kapsamında sunulmasından dolayı girişimci kadınlara sunulan bu krediler için banka şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca, başvurularda şirketinize ait gelir bilançosu, vergi levhası ve ticaret sicil kaydınızı bulundurmanız da gerekmektedir.