Ana Sayfa KREDİ 11 Ağustos 2017

Findeks Kredi Notu ve Risk Raporuna İtiraz Hakkı ve Başvuru Yolu

Findeks Kredi Notu ve Risk Raporuna İtiraz Hakkı ve Başvuru Yolu

Findeks risk raporu itirazı, Kredi notuna nasıl itiraz edilir? KKB Risk Raporu İtirazı – Çok özel bir konuyu sizler için derlemeye çalıştım. Kredi notu çok önemli bir mevzu bizler için. Kredi notu sayesinde kredi alıp alamayacağımıza karar veriliyor. Ayrıca ortaklıklar buna göre kuruluyor ve bazı iş yerleri işe alımlarda kredi notuna bakıyor. İlerleyen zamanlarda daha bir çok konuda yine kredi notuna danışılacağa benziyor. Yüz binlerce hatta milyonlarca kişi de bu nottan şikayetçi.

KREDİ NOTUM YANLIŞ

İnanınki çevremdekilerin hemen hemen hepsi, nedir bu kredi notu deyip duruyorlar ? Kredisiz hayat dönmüyor. Bankaya gidildiğinde ise kredi notundan dolayı kredi alınamadığında asıl sorun burada başlıyor. Zira bazı kimseler kredi notunun yanlış olduğunu ve hatalı hesaplandığını düşünür. Haliyle de itiraz yolunu ararlar. Ödememde, borcum da hiç bir sıkıntı yokken neden kredi notum düşük? sorusunu sormak çok doğal.

TBB RİSK MERKEZİ

Ben bu yazıda yanlış hesaplandığını düşündüğünüz, kredi notunuza nasıl itiraz başvurusu yapabileceğinizi izah edeceğim. Yalnız belirtmek istediğim bir iki husus var. Bu sayede, başvuruyu nereye ve nasıl yapacağımızı ve hangi şartlarda yapacağımızı çok daha iyi bileceksiniz. Öncelikle Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nden söz edeceğim. Bu merkeze tüm bankalar sizin ile ilgili bilgileri anında iletir. TBB Risk Merkezi ise elde ettiği verileri birleştirerek üyesi olan bankalara ve diğer finans kuruluşları ile paylaşır.

KREDİ KAYIT BÜROSU

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinden bilgilerinizi alır. Tabi kendilerinin takip ve bilgi toplama sistemleri de var. Ardından kredi notunuzu hesaplaması için kendi bünyesinde oluşturduğu Findeks’e yollar. Findeks ile sizlere 0 ile 1.900 puan aralığında bir not verir. Bu da kredi notunuzu oluşturur. Dolayısıyla kredi notu itirazı yapılacak ise KKB’den olmalı. Merak etmeyin nasıl yapacağınızı anlatacağım.

KREDİ NOTU NEDEN DÜŞÜK OLUR?

Son bir hatırlatmada ve bilgilendirmede daha bulunmak istiyorum. Kredi notu neden düşük olur? bunun cevabını verelim evvela. Eğer kara listeye girdiyseniz ve kredi siciliniz bozuksa, kredi notunuz düşük olacaktır. En azından 5 yıl kadar sürekli 0 ile 799 arasında olacaktır. Bunun dışında eğer bankaya olan borçlarınızı öderken düzensizlik varsa kredi notunuz düşük olacaktır. Kredi yada kredi kartı borcunuz var. Ama bir ay tam zamanında ödüyorsunuz, öteki ay geciktiriyorsunuz. Findeks düzensiz ödemeleri sevmez ve borcunuzu düzenli ödeme alışkanlığı ile yapmanızı bekler. Haliyle de kredi notunuz düşük olacaktır.

Cebinizde çok fazla kredi kartı taşıyorsanız bu sizi riskli durumu düşürecektir. Örneğin 5 -6 tane kredi kartınız var ve bunların limitleri toplamı 40 bin lira yapıyor. Bu durumda siz hazır bir bomba gibisiniz ve çok risklisiniz. Findeks kredi notunuzu yüksek tutup da, kredi almanıza müsaade etmez ve sizi daha da riskli duruma koymaz. Bu açıdan Fazla olan kredi kartlarından kurtulmanız gerekir.

2 -3 tane kredi borcunuz vardır. Haliyle kredi notunuzda düşük olacaktır. Borcunuzu ödedikçe ve kredi borcunuzu kapattıkça kredi notunuz artacaktır. Düşük kredi notu nedeniyle bankalara yaptığınız kredi başvurularından sürekli red yanıtı alıyorsanız kredi notunuz daha da aşağı düşecektir. Bankalar ile şimdiye kadar hiç bir ilişkiniz olmadıysa, hesabınız yada kredi kartınız yoksa puanınız 0 olarak hesap edilmektedir.

KKB RİSK RAPORU İTİRAZI

İyide yukarıda saydığınız hiç bir konu bana uymuyor. Bankalar ile hiç bir sorunum yok diyorsanız, o halde bir yanlışlık yapılmış olabilir. Dolayısıyla itiraz hakkınızı da kullanabilirsiniz. Kredi notu ile sizlre risk raporu veriliyor. Bu raporda çok geniş ve detaylı bilgiler veriliyor. Dolayısıyla Kredi Notu İtirazından ziyade Risk Raporu İtirazı deniyor. İkisi de aynı şey aslında. Arzu ederseniz BURAYI tıklayarak Risk Raporu İtirazınızı  gerçekleştirebilirsiniz.

Açılan sayfada rapor referans numarası yazılıyor. Findeksten aldığınız risk raporunun referans numarasıdır ve ilk sayda yer alır. Ardından TC Numaranızı ve e-mail adresinizi girerek itiraz başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca yine aynı sayfadan yaptığınız itirazın sonucunu da sorgulayabilirsiniz.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?